ASAM PEDAS AYAM antara lauk yang sinonim dengan orang Johor dan juga lauk kegemaran kite. Kalau seminggu tak pekena asam pedas...gigil lutut. Memang kerap jugaklah kita masak asam pedas ni....bukan apa sebab memang suka...nak buat macam mana kan Bedah...! Layan jer lah...
Memang best kalau dibubuh nenas atau pun sawi jeruk asin tu...ikut kegemaran masing² tapi kite bubuh bendi atau bunga kantan sebagai pemangkin rasa dan penambat selera kite...mana² pun okeh jer. Kuah tu boleh juga guna sebagai pencicah untuk jemput², roti mahupun lempeng....memang best!!! Kalau kite teramatlah suka menghirup kuah asam pedas ni....tabiat semula jadi..
Memang best kalau dibubuh nenas atau pun sawi jeruk asin tu...ikut kegemaran masing² tapi kite bubuh bendi atau bunga kantan sebagai pemangkin rasa dan penambat selera kite...mana² pun okeh jer. Kuah tu boleh juga guna sebagai pencicah untuk jemput², roti mahupun lempeng....memang best!!! Kalau kite teramatlah suka menghirup kuah asam pedas ni....tabiat semula jadi..
Bahan-bahannya :-
5-6 ketul isi ayam
1 genggam daun kesom
1 batang bunga kantan
2 batang serai - dititik
1 cawan jus asam jawa
6 sudu besar cili kisar
Garam
Air secukupnya
Bahan kisar @ tumbuk halus :-
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 biji buah keras
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
3/4 camca teh lada hitam
Caranya :-
- Garam kunyitkan ayam dan goreng separa masak.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan masak hingga wangi. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api perlahan dan kacau selalu.
- Masukkan ayam dan biar sehingga ayam agak kecut sedikit dan tambahkan air mengikut sukatan kuah yang dikehendaki. Masukkan daun kesom, bunga kantan dan lada hitam.
- Masukkan air asam jawa dan perasakan garam. Seimbangkan rasa dan masak hingga kuah mendidih. masukkan bendi dan tutup api.
antara fav..ayam masak pedas..huhu..
ReplyDeleteakak, copy resepi, tina dah lama teringin nak makan asam pedas ni, bahang semua beli dah tapi tak terbuat lg
ReplyDeletefuyooo, bunga kantan berdiri hehe
Boleh jer copy Tina...jangan lupa goreng dulu ayam tu separa masak baru best...selamat mencuba..
ReplyDeleteberdiri bukan sebarang berdiri bunga kantan tu tau...
liza penah mkn asam pedas aym tp bkn yg liza bt sndri,mkn kat restoran..nnt nk cuba bt dgn resepi kak lily plk.. :)
ReplyDelete