IKAN TONGKOL SAMBAL LADA satu masakan yang ringkas jer dan senang nak buat. Ikan tongkol ni cukup mudah nak dapat kat Kuantan ni maybe sebab orang sini suke makan singgang serta kat sini popular dengan nasi dagang, nasi berlauk maka kalau nak cari yang segar tu memang mudah le sangat.
Tak tau nak masak apa selain singgang atau kicap maka kita cuba buat yang simple macam ni. Ternyata rasanya tak mengecewakan malah memang laju jer makan. So kalau nak cuba yang senang dan ringkas ni....jom intai macam mana nak buat....
Tak tau nak masak apa selain singgang atau kicap maka kita cuba buat yang simple macam ni. Ternyata rasanya tak mengecewakan malah memang laju jer makan. So kalau nak cuba yang senang dan ringkas ni....jom intai macam mana nak buat....
Bahan-bahannya :-
3 keping isi ikan tongkok - goreng separa masak
6 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
10-12 biji cili padi - ditumbuk
1 keing asam gelugur
1 batang serai - dititik
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa.
1 labu bawang besar - dihiris kasar
Caranya :-
- Ikan di gaul garam kunyit dan goreng separa masak.
- Tumis serai hingga wangi dan masukkan bahan tumbuk. masak hingga sedikit garing.
- Tambah sedikit air dan masukkan asam gelugur. masukkan ikan dan bawang hiris. Masak sekejap. seimbangkan rasa.
nampak sedap jer, Lily.
ReplyDeletefuyoo, mak selalu masak lauk mcm ni, kena pulak cili tu garing2, sedapnya
ReplyDelete