Jom cuba ramai-ramai okey dan bila dah pertama kali buat, pasti akan buat berkali-kali seterusnya....serius tau...! Sumber Resepi :- HomeKreation Bahan-bahannya :- Guna loyang size 8'' 1 bungkus agar-agar atau 10gram serbuk jelly - kita guna agar-agar serbuk 750ml air - sukat guna botol mineral 500liter + 1 cawan air 170 gula - kita bubuh 150gm sahaja 1 tin susu cair 400g 3/4 cawan Serbuk milo 1 bungkus Oreo 137g - patah-patahkan tanpa buang krim dalam tu Caranya :- Panaskan agar-agar bersama air hingga agar-agar larut, kemudian masukkan gula, kacau dan biarkan gula larut baru masukkan susu cair hingga mendidih, kacau betul-betul ya. Asingkan 2 cawan ke dalam periuk yang lain dan campurkan serbuk milo, kacau hingga sebati Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam loyang/acuan. Masa ini api untuk periuk Milo dikecilkan dan sentiasa di kacau untuk elak agar2 membeku. Apabila permukaan agar-agar milo dalam acuan sudah mengeras, tuangkan kesemua adunan periuk yang asli (warna putih) dalam acuan. Taburkan kesemua oreo. Apabila permukaan agar-agar putih + oreo mengeras, diakhirkan dengan lebihan agar-agar milo. ( ada 3 LAPISAN ya ) Biarkan membeku dalam suhu bilik, kemudian bila sejuk baru masukkan dalam peti ais Tips untuk melapis :- Jangan tunggu sehingga lapisan membeku, takut tidak melekat dengan lapisan berikutnya, jika mengeras guriskan permukaan lapisan dengan garfu sebelum tuang lapisan seterusnya. Pastikan adunan agar-agar sentiasa panas diatas api supaya dalam melekat dengan baik dengan adunan sebelumnya.. |
salam.. :) selamat berpuasa. dua tiga hari ni..ramai yang duk share resepi ni...nanti cikwan pun nak juga jugak la..
ReplyDeletet,kasih share resepi. salam kenal juga drpd cikwan. :)
Fuyooo bestnya, tulah nampak kat instagram datuk ct terus jadi fenomena puding ni padahal dah lama kan along buat
ReplyDeletePsst cantik caserole hehe
resepi nie dah sepopular dato ct...tp memang sedap la kak...heaven mknnya !!!
ReplyDeletesalam ukhuwah... sedap nampaknya..
ReplyDelete