Monday, July 15, 2013

AGAR-AGAR MILO LAPIS OREO

AGAR-AGAR MILO LAPIS OREO ~~ memang tak di nafikan sedap agar-agar ni, terbaca kat FB tentang kepopular-an agar-agar ni bila Dato Ct mencubanya....maka kita pun terover excited le nak cuba jugak....dan ternyata memang sedap, lemak manis dan tak henti-henti makan, nak-nak bila sejuk....nyaman tekak sehhhh.....tak rugi mencuba.

Kalau tengok pada Roz HomeKreation buat ada 3 layer tapi kita buat bayang layer pun tak nampak sebab bila dituang adunan tu boleh pulak ia bercampur.....kita tak dapat nak agak tahap seakan-akan keras tu....tapi tak kisahlah kan....yang penting mabeles (pujuk hati sendiri ni...)



Jom cuba ramai-ramai okey dan bila dah pertama kali buat, pasti akan buat berkali-kali seterusnya....serius tau...!

Sumber Resepi :- HomeKreation
Bahan-bahannya :- Guna loyang size 8''
1 bungkus agar-agar atau 10gram serbuk jelly - kita guna agar-agar serbuk
750ml air  - sukat guna botol mineral 500liter  + 1 cawan air
170 gula - kita bubuh 150gm sahaja
1 tin susu cair 400g
3/4 cawan Serbuk milo
1 bungkus Oreo 137g - patah-patahkan tanpa buang krim dalam tu


Caranya :-

Panaskan agar-agar bersama air hingga agar-agar larut, kemudian masukkan gula, kacau  dan biarkan gula larut baru masukkan susu cair hingga mendidih, kacau betul-betul ya.

Asingkan 2 cawan ke dalam periuk yang lain dan campurkan serbuk milo, kacau hingga sebati

Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam loyang/acuan. Masa ini api untuk periuk Milo dikecilkan dan sentiasa di kacau untuk elak agar2 membeku.

Apabila permukaan agar-agar milo dalam acuan sudah mengeras, tuangkan kesemua adunan periuk yang asli (warna putih) dalam acuan. Taburkan kesemua oreo. Apabila permukaan agar-agar putih + oreo mengeras, diakhirkan dengan lebihan agar-agar milo. ( ada 3 LAPISAN ya )

Biarkan membeku dalam suhu bilik, kemudian bila sejuk baru masukkan dalam peti ais

Tips untuk melapis :-

Jangan tunggu sehingga lapisan membeku, takut tidak melekat dengan lapisan berikutnya, jika mengeras guriskan permukaan lapisan dengan garfu sebelum tuang lapisan seterusnya.

Pastikan adunan agar-agar sentiasa panas diatas api supaya dalam melekat dengan baik dengan adunan sebelumnya..
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. salam.. :) selamat berpuasa. dua tiga hari ni..ramai yang duk share resepi ni...nanti cikwan pun nak juga jugak la..

    t,kasih share resepi. salam kenal juga drpd cikwan. :)

    ReplyDelete
  2. Fuyooo bestnya, tulah nampak kat instagram datuk ct terus jadi fenomena puding ni padahal dah lama kan along buat

    Psst cantik caserole hehe

    ReplyDelete
  3. resepi nie dah sepopular dato ct...tp memang sedap la kak...heaven mknnya !!!

    ReplyDelete
  4. salam ukhuwah... sedap nampaknya..

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...