Jom intai resepi siapa yang kita skodeng sebagai rujukan....thanks Syifa atas tunjuk ajor...tapi akak buat tetap gitu....tak kisah erkk.. yang penting sodap.....thumbs up dari hb pun dah kembang semangkok gitu...:) Resepi Asal : CMG Dapur tanpa sempadan Sumber resepi ~~ Life is sweet Bahan-bahannya :-
300 gram
sago biji, cuci dan toskan - Kite buat 150gram sahaja
2 liter air - kite guna 1 botol mineral kecil + 1/2 cawan 2 helai daun pandan, disimpul 3/4 camca teh pewarna hijau makanan 1 ketul gula melaka, hiris kecil* 1/2 cawan gula pasir* 1 1/4 cawan air* 1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan) 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan. Caranya :- Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk. Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.
Keluarkan
dari acuan dan letakkan dalam bekas sesuai, tuang gula melaka tadi dan juga
santan pekat tadi. Hidangkan sejuk
|
x pe kak..ok jer...janji lepas masuk tekak...lepas ke perut...ok per....:)
ReplyDeleteAssalam Lily....sedapnya dessert berbuka dia...mmg favourite akak nih.. sebenarnya dah 2x buat sepanjang puasa ni...gara2 air gula pun ada lebih...buat lagi dan lagi... Dah buat kukis ke?
ReplyDeletesedapnya.. yang ni lom buat lagi.. nanti nak cari stok sagu.. boleh buat utk desert.. :D thanks for idea..
ReplyDeleteHihI tau kuih sago yg ada kelapa tu je, yg mcm ni tak penah makan pun
ReplyDelete