Tuesday, February 7, 2012

AIR ASAM HARUM RAMPAI

AIR ASAM HARUM RAMPAI ~~ gabungan untuk dimakan bersama dengan ikan bakar lemak pandan ari tu, memang ngam sangat. Selalu kite buat tak pernah bubuh bunga kantan or daun kesom so kali ni kite cuba ikut cara Kak Azlita buat dan ianya memang penambah keenakakn air asam tersebut. Kire masuk anak tekak lah....


Sumber Resepi : Kak Azlita Masam Manis
Bahan-bahannya :-
3 batang cili merah ~ dikisar halus -
kite guna 2 dan kite tumbuk

6 tangkai cili padi ~dikisar halus -
kite guna 12 tangkai dan ditumbuk
Sedikit belacan bakar ~ dikisar - kite tumbuk
1 labu bawang besar ~ di hiris
2 biji tomato ~ didadu
1 kuntum bunga kantan ~ dirampai
4 tangkai daun kesum ~ dirampai
250 gm asam jawa ~ diramas bersama 6 sudu besar air tapis dan ambil airnya sahaja
2 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
garam dan gula secukup rasa

Caranya :-
  • Masukkan bahan kisar / tumbuk ke dalam mangkuk yang besar. Tuangkan air asam
  • Masukkan bawang hiris, tomato, bunga kantan dan daun kesum. Gaul rata
  • Perasakan dengan garam dan gula secukuprasa
  • Perahkan jus limau kasturi atau limau nipis.


4 comments:

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...