AYAM KAPRAU DAUN SELASIH resepi yang dah lama kite kumpul dari dapur kak Ummi kuantan. memandangkan dari pemilik resepi asal Kak Jee mengatakan kalau tak selera makan lauk ni sebagai pembuka selera maka kita terdetik nak mencuba memandangkan tekak ni masih dalam keadaan yang tak berapa nak sihat.
Boleh tahan sedapnya dan memang sedap kalau dimakan dengan nasi yang panas². Dengan aroma daun selasih, pasti bertambah selera....sakit tekak pun lupa....heehee...apapun memang boleh cuba dan sesuai jugak untuk lauk bersahur....janji nasi panas....jalan....!!!!
Boleh tahan sedapnya dan memang sedap kalau dimakan dengan nasi yang panas². Dengan aroma daun selasih, pasti bertambah selera....sakit tekak pun lupa....heehee...apapun memang boleh cuba dan sesuai jugak untuk lauk bersahur....janji nasi panas....jalan....!!!!
Sumber Resepi : Kak Ummi -Home Sweet Home
Resepi Asal : Dunia Dari Dapur Kak Jee
Bahan-bahannya :-
250 gm daging batang pinang - kite guna ayam
2 sudu besar paste tomyam - kita guna paste Adabi
12 tangkai cili padi - lagi pedas lagi sedap
2 labu bawang besar - dibelah 8 dan cerai²kan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
Daun selasih - optional - menurut kak Jee kalau bubuh lagi sedap.
Caranya :-
- Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
- Panaskan minyak dan tumis dulu 1 labu bawang besar yang telah dikerat 8.
- Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar
- Setelah garing masukkan hirisan gading atau ayam yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
- Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng.
- Masukkan daun selasih yang telah dipetik-petik dan dicuci bersih
- Kemudian masukkan bali 1 labu bawang besar dan goreng hingga bawang nampak layu.
- Seimbangkan rasa dan boleh lah dihidangkan.
senang je ye kak nak buat, tapi daun selasih mana nak carik tu??
ReplyDeleteTina Othman - selalunya kat pasar ada jual...rupa daun selasih mcm dlm gambar tu...akak tanam sendiri jer...pokok ni senang hidup. Guna biji benih dia jer...nak ke benih tu...akak banyak.
ReplyDeleteayam xyah goreng siap2 ye?
ReplyDelete