SAGO GULA MELAKA, kalau namanya sago memang kite suke gilosss....tak kiralah kueh apa asalkan berasaskan sago memang geletek nak cuba. Benornya dah lama nak buat tapi dek kerana kesihatan tak berapa okey so asyik tangguh jer....
Maka semalam kita semangat nak buat. Sago gula melaka ni memang sedap kalau makan sejuk², nyaman jer masuk ke laluan anak tekak. Nak nak tengah batuk ni.....ermmm....memang menjadi sangat.....sebagai penganti obat....boleh ke cenggitu...????
Okeh siapa nak cuba, jom layan resepi mudah ni....kita copy & paste jer resepinya k....layannnnn!!!!!!!
Maka semalam kita semangat nak buat. Sago gula melaka ni memang sedap kalau makan sejuk², nyaman jer masuk ke laluan anak tekak. Nak nak tengah batuk ni.....ermmm....memang menjadi sangat.....sebagai penganti obat....boleh ke cenggitu...????
Okeh siapa nak cuba, jom layan resepi mudah ni....kita copy & paste jer resepinya k....layannnnn!!!!!!!
Sumber resepi : Life is Sweet
Resepi Asal : Che Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-
300 gram sago biji, cuci dan toskan - kite guna 150 gram
2 liter air - kite guna 1 liter air utk 150gm sago
2 helai daun pandan, disimpul
3/4 camca teh pewarna hijau makanan
1 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan.
CARA MEMBUATNYA :-)
- Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk.
- Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.
- Keluarkan dari acuan dan letakkan dalam bekas dan makan sejuk². memang nikmat rasanye....nyaman jer.
yum yum...smlm gi cari sagu kt pasar mini x de...kena cari lg nie
ReplyDeletewah sedapnya, teringin nak try buat sendiri nanti
ReplyDeleteadeeeh... hijau nan menawan! seddddapppp!
ReplyDeleteZura_habib - cari jgn tak cari...mmg sedap.
ReplyDeleteTina Othman - kalau dah teringin kena buat tau. Tak rugi sebab mmg sedap makan sejuk²...nyaman jerk...
Kak Amie - heehee...menawan sebab terlebih sudah titis nye...haahaa..