Wednesday, August 17, 2011

SPAGHETTI BOLOGNESE with MEAT BALL


SPAGHETTI BOLOGNESE with MEAT BALL antara masakan yang tuan tanah gemari. Kadang² bile di tanya nak masak apa....mesti jawap buat spaghetti jer lah...apapun masakan ni mudah dan senang nak buat. Kalau tetamu datang tanpa beritahu awal², pasti menu ni boleh masuk senarai.....betul tak...? Betul jer lah ek...???

Sesekali tukar selera masa bulan puasa ni, tak salah....apapun jom layan resepi versi anak Pak Talib ni ye...kali ni rajin terlebih maka kita buat meat ball sendiri....senang jer rupanya...!!!!

Bahan-bahannya :-
1/2 bungkus spaghetti
1 botol sos spaghetti
1/2 bungkus daging kisar - kite guna jenama Ramly.
2 biji tomato - kalau size besar 1 pun ok - didadu
2 sudu tomato paste - gune sos tomato pun okeh jer.
1/2 batang carrot - potong bulat
6 biji cendawan butang - dihiris nipis - kite guna cap Ayam
1 labu bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu teh capers - optional
1 sudu teh serbuk oregano
1/2 sudu kecil black pepper
Sedikit Extra Virgin Olive Oil
Garam secukupnya
1/2 botol air - kite sukat guna botol sos spaghetti

Cara-caranya :-
  • Didihkan air dan dibubuh sedikit garam serta minyak. Celur Spaghetti hingga lembut. Angkat dan toskan.
  • Daging kisar tu kita masak dengan sedikit minyak. Biar agak garing sikit. Untuk keringkan sedikit air daging tu.
  • Panaskan Olive Oil dan tumis bawang besar, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan daging kisar tadi. Gaul rata.
  • Masukkan sos spaghetti, tomato yang didadu, paste tomato dan tambahkan 1/2 botol air.
  • Bila sos dah sebati, masukkan cendawan, carrot. Tambahkan garam serta masukkan black pepper serta serbuk oregano.
  • Akhir sekali masukkan capers dan meat ball. Bila sos mendidih bolehlah di tutup api.

Bahan-bahannya :- Untuk Meat Ball
(dapat 12 biji meat ball)

1/2 bungkus daging kisar - kite guna jenama Ramly
1 labu bawang besar - didadu
1 biji telur - kite guna 1/2 jer
1 sudu besar black pepper
1 sudu besar serbuk Oregano
Sedikit garam

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan dan gaul hingga rata.
  • Bulat-bulatkan mengikut size yang dikehendaki.
  • Panaskan sedikit Olive oil di non-stick pan, jangan banyak sangat minyak.Tak perlu sampai meat ball tenggelam. Goreng meat ball hingga masak menggunakan api yang kecil.
  • Memang memakan masa sikit nak masak sebab kena terbalik kan satu bahagian ke satu bahagian sebab menggunakan minyak yang sedikit.

4 comments:

  1. terbau SBwMB.... cepat-cepat datang sini, ada lagi tak? sedapkan..., masaknya pun taklah cerewet sangat.

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...