SERAWA PULUT DURIAN adalah manisan pertama di hari pertama berpuasa....bila masak serawa durian ni, terus teringat kat arwah abah yang memang suka sangat makan manis² bila berbuka....terus sayu sekejap...4 tahun sudah abah meninggalkan kite...
Memandangkan sekarang tengah musim durian maka tergerak hati nak buat serawa ni. Kitasuke makan dengan pulut tapi tuan tanah lebih selesa makan dengan roti....pantang pulut...!!!! kenapa ekk..??? Rugi...rugi...
Jom layan resepi ringkas hasil air tangan kite di hari pertama berpuasa ini. Selamat mencuba dan selamat berpuasa buat semua.....
Bahan-bahan untuk Pulut:-
2 cawan pulut - rendam sekejap
Sedikit air - kite bubuh paras² pulut jer masa nak tanak pulut tu.
1/2 camca teh garam
1 helai daun pandan, disimpul
Bahan-bahan untuk Kuah Serawa:-
1 biji durian
1/2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir -manis ikut tekak masing² ye
1 1/2 cawan air
2 cawan santan
1/2 camca teh garam
1 helai daun pandan
Cara membuatnya:-
- Bubuh air paras² aras pulut dan tanak dengan menggunakan api yang kecil. Bila air dah kering tutup periuk dan biar pulut masak.
- Untuk Kuah Serawa -:-
- Masak gula melaka dan gula pasir bersama air hingga larut. Kemudian masukkan santan dan isi durian, daun pandan dan sedikit garam.
- Kacau hingga kuah hampir pekat dengan api yang kecil supaya tak pecah santan.
- Rasa manis ikut selera masing².
No comments:
Post a Comment