BUBUR JAGUNG & SAGO manisan yang kite buat untuk berbuka kali ini. Jagung ni kite beli masa otw balik dari kampung baru² ni. Dah 2 hari tersadai dalam peti ais tu baru hari ni tenaga badan yang demam ni mampu untuk ke dapur. Gagahkan juga tenaga sebab sayang pulak kalau jagung tu kering cenggitu jer kan....dengan slow² buat maka terlaksana juga bubur ni....
Bahan-bahanya :-
3 tongkol jagung manis @ madu - kikis isinya
santan dari 1 biji kelapa
3-4 sudu besar sago - direndam 2-3 minit dan toskan.
1 keping gula kabung
1/2 cawan gula
secubit garam
2 helai daun pandan
Caranya :-
- Satukan kesemua bahan dan kacau dengan api yang perlahan. Jangan berhenti kacau sehingga jagung lembut.
- Masukkan sago dan kacau hingga sago kelihatan jernih.
- Seimbangkan rasa mengikut selera manis yang disukai.
alalalala .. teringin la pulak. bak sini sikit lily. hihi ..
ReplyDeleteala KakChik...dah licin...buat sikit jer utk 3 mulut makan...mai datang rumah kite ye KC kalau dtg kuantan.
ReplyDeleteSEDAPPPP......LAPOOO DIBUATNYE...HEHEHE~~~
ReplyDelete