KARI KEPALA IKAN MERAH baek punya....memang best bila makan kari kepala ikan ni kan....memang laju jer makan. Tak pandang kiri kanan dah....senyap tak terkata. Dah lama jugak kite tak masak kepala ikan ni....bukan apa tak leh le makan selalu kan...nanti bertambah kebenakkannye....heehee...
Tapi kite memang tak bagi Jejaka idaman malaya kite, Akid makan kepala ikan, orang kata tak elok kan....so memang akan kite elakkan lah. Lagipun Akid kan masih dalam peringkat tengah nak belajar sesuatu...so kena le jaga mindanya kan....antara usaha yang boleh di lakukan lah....orang tua² kata tak bagus anak² makan kepala ikan. So follow jer lah, maybe ada lah sebab musabab yang tak boleh nak di jelaskan secara details....sendiri fikir lah kan....!!!!
Okeh lah....melalut sangat dah ni....jom layan resepi mudah ni....mudah belaka....
Okeh lah....melalut sangat dah ni....jom layan resepi mudah ni....mudah belaka....
Bahan-bahannya :-
1 ketul kepala ikan merah
2 cawan santan
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji cili hijau - dibelah dua
1 keping asam gelugor
1 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari
Air secukupnya
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 camca teh halba campur
1 tangkai daun kari
Bahan yang ditumbuk :-
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Caranya :-
- Tumis bahan yang dihiris serta halba campur bersama daun kari dan bahan yang ditumbuk halus hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari bersama cili kisar. Masak hingga pecah minyak dan masukkan sedikit air.
- Biar sebentar dan masukkan kepala ikan, bahan perasa. Masukkan santan. Kacau supaya tak pecah minyak.
- Bila mendidih masukkan bendi. Tutup api bila bendi agak² lembut.
No comments:
Post a Comment