Tuesday, August 2, 2011

LYCHEE AND PINEAPPLE COLD



LYCHEE AND PINEAPPLE COLD dessert yang kite buat semalam. Dah lama salin resepi ni dan tunggu masa yang sesuai nak buat....rasanya sempena Ramadhan ni molek sangat buat dessert yang indah dipandang dan tentunya sedap dimakan.....nyaman jer laluan ke anak tekak.

Setelah di rancang dari pagi maka terjadilah desert sedap ni. Sesekali makan memang syiokkk rasakan...????

Sesiapa yang tercari² dessert untuk sebarang majlis, boleh lah mencuba dessert ni....tak akan mengecewakan....so cuba nanti okeh...!!!! senang jer nak godehnye...


PUDING LYCHEE
Resepi asal : Chef Hanieliza
Sumber resepi :
Kak Azlita @ Masam Manis

Bahan-bahanya :-

10 gm agar-agar serbuk
4 cawan air
1cawan cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dlm tin dimesin bersama airnya

  • Masakkan air, agar2 dan gula hingga mendidih dan gula larut.
  • Tutup api dan masukkan susu dan buah lychee yg telah dikisar bersama airnya tadi.
  • Kacau rata dan tuangkan ke dalam 1/2 acuan atau mangkuk kaca kecil.

PUDING NENAS
Resepi asal : Chef Hanieliza
Sumber resepi : Kak Azlita @ Masam Manis
Bahan-bahanya :-
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 tin buah nenas ( ambil 6 keping di kisar bersama airnya yg selebih simpan utk hiasan )
1 tin susu cair
1 1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung kastard
beberapa biji ceri merah utk hiasan

Caranya :-
  • Masak agar2 dan gula bersama air hingga didih dan gula larut.
  • Masukkan air buah nenas dan nenas yg telah dikisar tadi.
  • Bancuhkan tepung kastard dan susu cair. Kemudian tapis dan tuang ke dalam adunan puding tadi.
  • Kacau adunan sehingga hampir pekat. Apabila telah masak tuang ke atas lapisan puding Lychee tadi secara perlahan².
  • Hiaskan dengan gelang nenas dan buah ceri. Biarkan sejuk.

Puding ni memang sedap dimakan bersama kuah kastard dan fruit coktail, nak² kalau sejuk...aduhhh memang nyaman jer...resepi kuah kastard ni kite buat ikut cara kite ehhh...

KUAH KASTARD

Bahan-bahanya :-
1 tin susu cair
1 tin air - kite sukat guna tin susu tadi.
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur - pukul sedikit
1 sudu besar tepung kastard
1 tin fruit coktail - untuk hiasan
secubit garam - optional

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan di atas dan kacau dengan api yang perlahan hingga mendidih.
  • Biarkan sejuk dalam peti ais kerana ianya lebih sedap kalau dimakan bila sejuk.

No comments:

Post a Comment

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...