Kalau ada yang nak cuba boleh lah intai² resepi simple dimple versi anak Pak Talib yang rajin memasak kunun-kunun ni ye....!!!! Ala mudah jer so jangan tak cuba ehh...
Bahan-bahannya :-1/2 bungkus pasta Bowties
1 keping daging kisar Ramly
10 ekor udang
1 batang carrot - disagat memanjang
6 biji cendawan butang - dihiris nipis
1 labu bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dicincang
12 biji cili padi - ikut kepedasan yang di sukai
2 sudu teh capers - optional
3 kelopak bunga kobis
3 kelopak brokoli
Sedikit Extra Virgin Olive Oil
Garam secukupnya
Cara-caranya :-
- Didihkan air dan dibubuh sedikit garam serta minyak. Celur bowties hingga lembut. Angkat dan toskan.
- Daging kisar tu kita masak dengan sedikit minyak. Biar agak garing sikit. Untuk keringkan sedikit air daging tu.
- Panaskan Olive Oil dan tumis bawang besar, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan daging kisar dan udang. Gaul rata.
- Masukkan carrot, bunga kobis, brokoli dan cendawan
- Bila bahan dan sebati masukkan bowties dan gaul rata.
- Seimbangkan rasa.
nanti nak try lah, selalu tina masak pasta ni letak cili boh, kali ni nak buat style kak lily lah, letak cili api =)
ReplyDeletekt rmh KC kan lily, pasta2 ni slow sikit. Mee goreng dan rakan2nya "laju". Tekak melayu betul la diaorang ni. hihi
ReplyDeletelaa...ye ke KC...kalau rumah ni pasta ke mee goreng & the geng ke...sama laju...tapi Akid lebih suke pasta....
ReplyDelete