Friday, September 23, 2011

IKTIBAR DARIPADA SEBATANG PENSEL


Sumber bacaan ni kita perolehi dari satu dari hasil pembacaan...so ingin berkongsi bersama kerana kite terkesan dengan ilmu yang penulis Rasidah Mustaffa utarakan.....jom baca bersama...muga ilmu yang diperolehi boleh di guna pakai dengan sebaik boleh....!!!!!

Pernah seorang anak lelaki bertanya kepada ibunya yang sedang menulis....

'' Apa ibu sedang tulis...??? Ibu menulis tentang siapa..? atau pengalaman ibu..? dan jawap si ibu...

'' Ibu sedang menulis tentang kamu, tapi ada yang lebih penting daripada itu iaitu pensel ini. ''

'' Apa yang istimewa tentang pensel ini ? '' tanya si anak...

'' Ibu berharap, hidupmu adalah seperti pensel ini. Walaupun sebatang pensel, tetapi ada lima nilai yang boleh kita pelajari daripadanya . Mahu tahu..???

'' Ya ibu...''

PERTAMA :-
Pensel ini mengingatkan jika kamu boleh membuat sesuatu yang hebat dalam hidup ini. Jangan lupa, ibarat pensel, ada tangan yang memegangnya. Maka ingatlah akan adanya kuasa yang membimbing langkah hidupmu iaitu Allah S.W.T. DIA akan selalu membimbing kita menurut kehendak-NYA.

KEDUA :-
ketika menulis, pensel kerap menjadi tumpul. Ibu terpaksa berhenti untuk mengasahnya. Pensel ini pasti menderita ketika diraut, tetapi hasilnya ia menjadi tajam dan bagus tulisannya. Begitu juga akan berlaku dalam hidup kamu. Kamu mesti berani menempuh kesusahan kerana ia menjadi baja atau sebab untuk dirimu menjadi lebih baik.

KETIGA :-
pensel ini mungkin menghasilkan tulisan yang salah. Namun kita boleh memadamkan dan betulkan tulisan ini semula. Begitulah yang ibu harapkan kepada anak ibu ini, sentiasalah memperbaiki kesalahan dalam hidup. Ia bukanlah sesuatu yang hina kerana dengan memperbaiki kesalahan, kita akan setiasa berada di jalan yang benar.

KEEMPAT :-
tahukan anak ibu manakah yang lebih penting ; luar atau isi pensel ini...??? Sudah tentu arang atau karbon di dalamnya. Oleh sebab itu, berhati-hatilah dengan apa yang tidak baik di dalam diri kamu itu dan hindarilah....

KELIMA :-
pensel ini selalu meninggalkan tanda atau goresan. Begitu juga kamu, apa sahaja yang kamu buat pasti akan meninggalkan kesannya pada diri kamu atau pada orang lain. Ibu berharap kamu akan selalu berhati-hati dan bijak dalam bertindak...

Inilah antara kata-kata yang baik untuk si anak membawa prinsip yang positif dalam diri. Wahai ibu bapa, janganlah berputus asa. Apa sahaja kata-kata semangat yang kita ulang-ulangkan kepada anak-anak ( walaupun nampak seperti mereka tidak mengendahkan) pasti satu masa nanti akan memberi bekas dalam jiwa mereka.... Insya-Allah.

Maka ulang-ulangkanlah tanpa jemu....3 comments:

 1. Nice entry Lily. Thnks for sharing this.

  ReplyDelete
 2. tak tau nak komen apa, tapi suka sangat baca, sebab mendalam makna dia

  ReplyDelete
 3. Thanks KC...

  Tina Othman : bagi akak pun iannya mempunyai sentuhan dalaman kan..kalau betul² hayati setiap bait kata-kata itu...

  ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...