Monday, June 25, 2012

RAINBOW CAKE ---> cikgu pun lesen L lagi....

RAINBOW CAKE ~~ terhasilnya rainbow cake kali ke-2 ni sebab atas permintaan kawan rapat yang nak belajar cara buatnya terutama bab nak gunakan cream cheese tu. Waaa...daku pun masih baru dalam bab mengekek ni tapi bukan alasan untuk tidak membantu..... biarpun daku pun masih lesen L....... cikgu le kekunun.....haahaaaa.....dimana ada kemahuan disitu ada jalan...betul tak...? Semangat mesti ada....

Kali ni susunan warna tu betul ye....rainbow keluar ikut giliran dan percubaan menggunakan nozzle agak berjaya jugaklah bagi daku yang hakikatnya masih belajar lagi....dah ok sikit bab menyapu cream cheese tu dan hati tersangat suka dengan hasilnya.....1st time dulu ku buat kalau nak tengok kat SINI (resepi pun kat situ ye) amacam..???? ada kan perubahannya....heehee...TAHNIAH untuk diri sendiri..!

Thursday, June 21, 2012

ROTI JALA KARI AYAM

ROTI JALA KARI AYAM ~~ antara makanan yang kalau buat memang sure licin punya. Setiap kali buat roti jala perkara yang menarik kalau buat roti jala ni ialah....siap satu...habis...siap satu...abis kena cekut dek ahli² rumah ni ( mcm le ramai padahal ber-3 jer), macam hilang lenyap gitu hasilnya....agak² orang lain mengalami pengalaman yang sama ke macam kite...seronok dalam geram tapi ianya berbaloi² bila seisi keluarga enjoy menikmati apa yang disaji....heehee...ibarat 2 cawan tepung tapi hasil yang nampak 1 cawan tepung....menarik kan...? kejap ade....kejap tak de....mcm iklan biskut tu...!

Kite kalau roti jala memang suka makan dengan kari ayam namun ianya terpulang pada selera masing² kari ayam mahupun daging kan...kelazatannya tetap hingga menjilat jari jemari gitu...!

Kite menjala gunakan botol muncung 3, Kalau nak tengok macam mana rupe botol tu kat SINI memang senang dan cepat kalau guna botol muncung 3 ni...kerja pun mudah....yezaaa...!

BAHAN-BAHAN UNTUK ROTI JALA :-
2 cawan tepung gandum
2 cawan air - nak guna santan atau susu cair pun boleh.
1 biji telur
1 sk garam
pewarna kuning

CARA MEMBUAT :-
  • Blender jer semua bahan hingga sebati.
  • Panaskan non-stick pan dan lengserkan sedikit minyak.
  • Gunalah acuan yang roti jala ataupun acuan 3 serampang ni.
  • Biarkan seminit hingga roti jala masak. lipat atau gulung ikut kesukaan sendiri.

BAHAN-BAHAN UNTUK KARI :-
1/2 ekor ayan, kerat ikut suka - kite potong kecik²
2 biji kentang - dibelah 4
1 1/2 cawan santan.
2 sudu besar rempah kari daging.
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
daun kari

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Tumiskan bahang tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan rempah kari. Biar sampai terbit minyak dan masukkan sedikit air serta ayam dan ubi kentang.
  • Bila ubi kentang dah agak² empuk, masukkan santan dan kacau jangan sampai pecah minyak. Masukkan asam gelugor dan bahan perasa secukupnya.
  • Kepekatan kuah tu terpulang selera masing-masing ye...kite buat agak pekat sikit untuk kali ini...sedap makan dengan roti jala....

Tuesday, June 19, 2012

AKID'S 4th BESDAY BASH @ Q-DEES

~~ Besday Boy yang comey ~~
Muhammad Akidhakimi Baharin
Tarikh Lahir - 18/6/2008
Berat Masa Lahir - 2.3kg
Berat terkini - 18.6kg
Kartun kegemaran - Mickey Mouse

♪♪ HAPPY BIRTHDAY ♪♪ ~~ Alhamdulillah semalam 18/6/2012 genap usia permata hati kite yang ke -4 tahun. Sekejap jer masa berlalu, dah semakin dewasa anak Ummi dan macam² kerenah...makin clever dan x kurang jugak semakin notti...

'' Ummi dan Abi senantiasa mendoakan yang terbaik buat anak ummi. Muga menjadi anak yang soleh, diberkati serta dilindungi Allah SWT, diperluaskan pintu rezeki, dikurniakan akal yang cerdik, pertimbangan yang wajar, sifat penyayang, baik hati serta mendengar kata dan berakhlak mulia, bahagia dunia dan Akhirat serta tabah dan kuat dalam apa jua yang mendatang....amin...amin...amin...''

Majlis simple yang di buat di Q-dees tempat Akid bersekolah. Jelas kegembiraan di wajah Akid meraikan ulangtahun kelahiranya bersama kawan², walaupun simple yang penting dapat potong kek Mickey Mouse kartun kegemaran Akid.....bangga sungguh dapat kek mickey...

Antara aksi nakal Akid bersama kawan².....

Yummy....



Goodies Box untuk kawan² Akid.....yang penting Mickey Mouse....harus...!

Terima kasih buat kawan² yang bagi hadiah, wish serta mendoakan kebaikan buat Muhammad Akidhakimi....kite hargai sangat²....TQ

Monday, June 18, 2012

KASWI DURIAN

KASWI DURIAN ~~ dah lama tak membuat kaswi dan terdetik nak mencuba bila terlihat CMG buat siap bubuh durian lagi....satu kelainan yang tak pernah kita cuba maka merajinkan lah diri mencuba kaswi durian ni.

Memang sedap dan syiokk sangat makan. Ini antara percubaan yang mendatangkan hasil nak suruh Akid makan sebab Akid ni tak suka durian...bila bubuh dalam kaswi ni, makan le pulak walaupun soklan yang terpacul dari mulutnya....'' Ummi, nape macam bau duyan jer...errmmm...duyan lah...mana duyan tu ummi....'' heehee....berjaya akhirnya akid makan 3 ketoi walaupun penuh dengan kekeliruan....

Resepi kaswi ni kita pun buat 1/2 adunan macam CMG buat dan resepi yang tertulis dibawah tu dah 1/2 ye...so kalau nak buat banyak boleh gandakan bahan ya...

Sumber Resepi :
CMG TiffinBiru
Resepi Asal kaswi : Yatie Sinar kehidupan

Bahan-bahannya :-
1/2 cawan gula merah (atau gula melaka)*
1/4 cawan gula pasir*
3/4 cawan air*
2 helai daun pandan, disimpul*- (*satukan dan masak hingga larut, tapis dan sejukkan)
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan isi durian
Sedikit garam
1 1/2 camca besar air kapur
1 1/2 cawan air
Sedikit pewarna coklat - tidak bubuh
Kelapa parut putih secukupnya + sedikit garam

Caranya :-
  • Panaskan kukusan. Alas loyang 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih, lenser dengan sedikit minyak makan. Ketepikan. Kite guna acuan lompang
  • Dalam satu bekas, masukkan tepung gandun, tepung ubi, tepung beras air kapur, air dan air gula merah tadi. Kacau rata dan tapis. Masukkan isi durian dan kacau lagi (kite kisar dalam blender hingga halus dan sebati). Tambah sedikit pewarna coklat jika suka, kacau rata.
  • Letak dalam bekas tahan panas dan masak adunan tadi atas air mendidih sambil dikacau hingga nampak pekat. Kemudian tuang dalam loyang dan kukus selama 45 - 50 minit atau hingga masak. Biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong dengan pisau plastik, hidangkan dengan kelapa parut bergaram. Selamat mencuba...

Thursday, June 14, 2012

RICH COCOA PUDDING ---> tak mungkin akan jemu dengannya.

RICH COCOA PUDDING ~~ antara dessert terbaek bagi selera kite sekeluarga, memang tak mungkin akan jemu dengan resepi ni....sebab memang best sangat, al-maklum le selera memang suke cekelat...so x dapat den nak nolong kalau dah tersangat suka dan asyik buat jer...!

Special request dari insan tersayang yang nak makan pudding ni so tadi bersungguh² merajinkan diri dan ianya sememangnya tak susah mana pun, paling mudah dan senang nak buat dan paling penting...........SEDAP! dah tersangat banyak kali kite buat antaranya kat SINI dan SINI dan akan bakal menyusul lagi dan lagi....

Sumber Resepi : CMG TiffinBiru
Bahan-bahannya :-
4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko - diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung - diayak
1/2 camca teh garam
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk jelly - kite guna konnyaku jelly
3 camca besar mentega
1 tin buah-buahan cocktail

Bahan untuk sos Custard :-
1 tin susu sejat "Ideal"
1 tin air - sukat guna tin susu
3 sudu besar gula
1 biji telur - dibuang tali pusatnya
Sedikit esen vanila
2 sudu tepung kastard - dibancuh bersama sedikit air

Caranya :-
  • Untuk Puding :- Satukan semua bahan² untuk pudding kecuali mentega, kacau rata dengan whisk hingga gula larut, tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga adunan likat. Matikan api, masukkan mentega dan kacau rata2. Tuang dalam bekas kegemaran anda, biar hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk. Kena cepat ye sebab adunan lekas mengeras.
  • Untuk Sos Custard :- Satukan kesemua bahan kecuali bancuhan tepung kastard. Bila gula dah larut, masukkan bancuhan tepung kastard dan kacau hingga mendidih kecil. kena kacau selalu supaya susu tak berkepala. Bila dah sebati bolehlah ditutup api.
  • Hidangkan bersama buah-buahan cocktail.


Tuesday, June 12, 2012

CHOCOLATE HAZELNUT MARBLE BANANA BREAD

CHOCOLATE HAZELNUT MARBLE BANANA BREAD ~~ dah lama peram resepi ni sejak terpandang pertama kali kat blog Kak Ummi terus menangkap selera nak mencuba satu hari nanti dan akhirnya terus lupa akibat senarai menunggu resepi nak dicuba yang tebal lah sesangat².

Kebetulan pisang pun ada dan dalam dok fikir² apa nak buat dan hasil skodeng mengodeng dari blog ke blog maka terpandang pulak kali-2 resepi ni kat blog Sky Blue's Kitchen maka tanpa dolak dalih lagi terus ke dapur dan menjalankan misi serta agenda tertunda.....le kekonon...

Seriusly bagi kita ianya memang sedap dan boleh dikatakan antara resepi menggunakan pisang yang terbaek pernah kita cuba.....ini dari sudut pandangan selera kite lah ya...maybe selera orang lain sebaliknya. Kalau nak tahu kenalah cuba dan ianya pasti tak mengecewakan, malah kalau dimakan bersama sos chocolate....waaaalaaa...memang tak toleh kiri kanan...laju jer...

Kite guna loyang bulat so agak rendak sikit hasilnya sebab adunan agak sedikit dan kalau nak lebih cantik memang sesesuai guna loaf pan....pengajarannya lain kali follow resepi ye...heehee...

Resepi Asal :
Angie's Recipes ~~ TQ
Sumber Resepi : Home Sweet Home ~~ TQ Kak Ummi
Sumber Resepi : Sky Blue's Kitchen ~~ TQ Diana

~ Nutella Marbled Banana Bread ~~

Ingredients :-
220 g German #405 flour - kite guna tepung superfine
3/4 tsp Baking soda
1/2 tsp Salt
120 g Golden caster sugar - kite guna brown sugar
50 g Kellygold Butter, softened - kite guna SCS butter
3 Ripe bananas
2 Eggs
1/2 tsp Vanilla extract
150 g 3.5% Vanilla yogurt
100 g Nutella - kite guna Hazelnut Truffle
1 Banana, peeled and sliced
1/2 tbsp Cinnamon sugar - kite tabur gula pasir + beberapa cubit cinnamon powder

Method :-
  • Preheat the oven to 175C/350F. Butter and flour a loaf pan. Whisk together the flour, baking soda, and salt in a mixing bowl.
  • Stir the softened butter and sugar until they are well mixed. Add in bananas, eggs, vanilla extract and vanilla yogurt. Mix well. Sift in the flour mixture and mix until just incorporated and free of lumps. Pour the batter into the prepared pan.
  • Warm up the nutella with a bowl of hot water until it reaches the runny consistency. Swirl the Nutella with the batter to create the marble effect. (My marble effect was just on top only, just a so so...hehe, maybe my nutella was not melt enough)
  • Peel and slice the banana. Place them on the center of the batter, sprinkle with the cinnamon sugar and bake in center of the preheated oven for 45 minutes.

Monday, June 11, 2012

RAINBOW CAKE

RAINBOW CAKE ~~ dah lama sangat² memeram resepi ni dan beberapa kali cubaan nak buat tapi tak terlaksana. Kali ni nekad dan tak toleh kiri kanan depan belakang terus jer buat dengan semangat dan bersungguh²nya walaupun musim Rainbow cake ni dah abis....tak kisahlah kan...yang penting semangat mencuba walaupun warna pelangi pun x susun ikut aturan....bukan apa pelangi ni muncul kelam kelibut so beratur pun asal boleh jer....heehee...

Memang sedap sangat kek ni dan kena pulak dengan orange cream cheese frosting tu....waaalaaa punya lah bestnya, makan pun tak muak sebab ada terasa masam² orange tu. Kek span pun tersangatlah sedap bila dilayerkan dengan Hazelnut Truffle....errmmmm.....x moo cakap banyak...memang mantopp...!!!!

Cara buat kek ni dan sumber resepi dari Cerita Tina cuma kita tak guna nutella sebaliknya gunakan Hazelnut Truffle.....memang tersangatlah sedapnya. Cukup seimbang manis kek berlapiskan hazelnut truffle dan masam² manis cream cheese tu....

Kalau nak cuba, boleh intai² resepi ni ye...sedap kek ni, x rugi buat...

KEK SPAN
Sumber Resepi : Kek Span Coklat Rahel

200gm tepung kek/tepung superfine - kite guna superfine
180gm gula kastor - kite bubuh 150gm
110ml minyak masak - kite guna minyak jagung
100ml susu segar
40gm serbuk koko - tak letak sebab nak bubuh pewarna
20gm ovallet
6 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder - diayak bersama tepung
1 sudu teh esen vanilla

Hazelnut truffle - untuk dilayerkan antara lapisan kek nanti.

Carannya :-
  • Panaskan oven. Griskan acuan. Alar dasar aduan dengan baking paper. Kite guna loyang 6''
  • Pukul telur, gula dan ovallet sampai kembang dan gebu. Masukkan tepung dan baking powder dan putar lagi sehingga sebati.
  • Perlahankan mixer, masukkan susu, esen vanilla . Teruskan lagi memukul selama 5minit. Tuangkan minyak dan gaul sebati.
  • Timbang adunan, dan bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Kite timbang 1 warna 150gm
  • Bakar 180 selama 15minit dan bila kek sudah masak, telangkupkan selama 5 minit. Bila kek dah sejuk, sapu hazelnut truffle diatas kek dan lapikkan dengan kek yang lain.
Orange Cream cheese frosting
Sumber Resepi : - Zuraini Alias

4 package(s) (8-ounce) cream cheese - softened - kite guna 250gm
1 cup(s) (1/2 stick) unsalted butter, softened - kite guna 1/2 buku butter kurang lebih
4 tablespoon(s) fresh orange juice - guna sunquick jer
4 teaspoon(s) grated orange zest - tak letak
2 teaspoon(s) pure vanilla extract
4 cup(s) confectioners' sugar - guna 3 sudu besar

Directions :-
  • Blend the cream cheese, butter, orange juice, orange zest, and vanilla in a large bowl, using an electric mixer set at medium speed, until smooth.
  • Add the sugar and continue to beat until light and creamy -- about 3 more minutes.
  • Chill the frosting until ready to ice the cupcakes or cake.

Pewarna tu kite guna jenama ini :-

Violet - chefmaster
Electrik Pink - Americolor
Electrik Yellow - AmeriColor
Electrik Orange - AmeriColor
Electrik Blue - AmeriColor
Leaf Green - AmeriColor

Thursday, June 7, 2012

SOTONG KUNYIT BERLADA

SOTONG KUNYIT BERLADA ~~ juadah ringkas untuk berbuka puasa semalam. Senang dan mudah sangat nak buat. Selain masak sambal, memang inilah caranya kalau kite masak sotong. Mudah dan ringkas. Kita kalau masak cara ni memang suka agak pedas sikit dan bagi yang kurang pedas bolehlah bubuh cili api itu ikut selera sendiri...

Resepi yang mudah sangat dan sedap kalau makan dengan nasi panas². Jom intai resepi versi UmmiAkid....

Bahan-bahannya :-
4-5 ekor sotong - cuci bersih dan potong bulat²
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit halia - ditumbuk
sedikit kunyit - ditumbuk
Sedikit belacan - ditumbuk
2 batang serai - diketuk
Air asam jawa
Cili padi - ikut kepedasan yang disukai - ditumbuk kasar²
Cili merah dan hijau - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris

Caranya :-
  • Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan bawang serta lada hiris.
  • Masukkan sedikit air asam jawa. Perasakan garam dan seimbangkan rasa.
  • Kemudian masukkan sotong. dan jangan masak sotong terlalu lama.

Wednesday, June 6, 2012

VANILLA CUPCAKES

VANILLA CUPCAKES ~~ siapa yang teruja.....pastinya Akid. Suka sangat dengan cupcake. Dari proses mula membuat sampai ke akhir tak sabar² nak makan dan sibuk sangat² nak membantu....having fun jugak dengan gelagat Akid dan pastinya suasana dapur bingit dengan leteran ummi....heehee. Dapat rasa yang belum bakar pun dah puas hati sangat anak ku yang sorang ni....buat ni pun sepesel untuk Akid.

Simple, senang dan harum jer ketika proses membakar, yang pastinya mengelodakkan perut ku yang kosong....maklum le puasa so dapat amek bau jer sipi²....kalau sedut abis....batal lak pose....heehee....so bau sipi² jer tau...!

Sumber Resepi : Buku Cupcakes & Bakes ( Food Lovers)
Bahan-bahannya :-
1 1/2 sticks / 175gm butter
3/4 - 1 cup / 175gm sugar - kite guna 3/4 cup sahaja
1 tsp vanilla extract
4 eggs - beaten
11/2 cups / 175gm self-raising flour

For Buttercream :-
75gm butter
1 1/3 cups / 175gm confectioners ising sugar - kite guna 1 cup pun dah manis sangat so next kena kurangkan lagi.
Few drops vanilla extract


Method :-
  • Cream the butter and sugar in the mixing bowl until light and fluffy.
  • Stir in the vanilla. Gradually beat in the eggs, beating well.
  • Sift in the flour and gently fold into the mixture until combined.
  • Spoon into the paper cases and bake for 20 minutes until golden and risen
  • Leave in the tins for 5 minutes. Place on a wire rack to cool.

For ButterCream :-

  • Beat butter in a bowl until soft. Sift the confectioners icing sugar and beat well. Stir in the vanila.
  • Spoon into piping bag. Pipe a whirl onto each cake.

Friday, June 1, 2012

KUEH KERIA

KUEH KERIA ~~ hasil yang diperolehi dari pemberian keledek oleh jiran semalam. Asal nampak keledek mesti kueh keria yang terbayang di fikiran....mungkin sebab suka kot...lagipun selera kite ni memang suka makan kueh² lama dan antara sebabnya kerana dari kecil memang dibesarkan dengan kueh² begini, dulu arwah mak berniaga dan ini antara kueh yang selalu di buat.

Senang jer buat keria ni dan ini adalah cara saya dan harap sesiapa yang nak mencuba boleh lah mencuba. Anak kite panggil kueh tayar....donut pun tayar jugak...tayar besor katanya...heehe.... sedap makan bertemankan teh O mahupun kopi O panas....jom intai resepi pulak...!

Resepi : UmmiAkid-Lily
Bahan-bahannya :-
4-5 biji keledek - sedang² jer sizenye
1 cawan tepung gandum - kurang lebih sebab kite agak² jer.
2 sudu besar minyak masak
Sedikit garam
1/4 cawan gula - untuk menyira dan sedikit air


Cara-caranya :-
  • Keledek dikupas dan direbus bersama sedikit garam hingga empuk kemudian di lenyek hingga lumat.
  • Gaul keledek bersama minyak masak dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Agak² adunan tak melekit. Kite agak² jer tepung tu ye...
  • Bulat-bulatkan adunan dan buatkan lubang tengah seperti gelang.
  • Goreng hingga kekuningan.
  • Untuk menyira - masak gula + air hingga likat, masukkan kueh keria tadi dan tutup api. Kacau tak henti² hingga gula kering dan melekat pada kueh keria tersebut.

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...