Tuesday, June 18, 2013

Akid 5th Birthday ~~ 18/6/2008

Alhamdulillah hari ini 18/6/2013 Akid genap 5 tahun. Syukur kepada Allah SWT yang tidak terhingga atas kurniaan ini....

Nama : Muhammad Akidhakimi Baharin
Tarikh Lahir : 18/6/2008
Berat ketika Lahir : 2.6kg
Tempat Lahir : Johor Bahru
Berat terkini : 21.6kg

HAPPY 5th BIRTHDAY to Muhammad Akidhakimi ~~
Tarikh 18/6/2008 adalah tarikh yang paling membahagiakan Ummi....kehadiran Akid dalam hidup ummi & abi memberi makna yang cukup mendalam....anugerah Allah yang tinggi nilainya....

Ummi dan Abi senantiasa mendoakan semuga Akid menjadi anak yang soleh, penyabar, penyayang, diberkati, dilindungi serta dalam kerahmatan Allah SWT selalu, diperluaskan pintu rezeki, dikurniakan akal yang cerdik serta pertimbangan yang wajar, kesihatan yang baik dan berjaya dunia dan akhirat.....aamiin...

dan ingatlah pesanan ini
walau apa jua tanggapan orang lain terhadap dirimu....ingatlah dan sematkan kata² ummi ini dalam sedalam dalamnya di lubuk hatimu bahawa Ummi dan Abi senantiasa menyayangimu dengan sepenuh jiwa raga kami....dan kehadiranmu amat-amat membahagiakan kami.......
 
Birthday cake pilihan Akid tahun ini....motif kartun kegemaran kala ini....Octaunats....suka riang gumbira bila tengok kek ni....terkinja-kinja suka...:)

Raikan hari bahagia ini bersama kawan-kawan kat Tadika.



Goodies bag untuk kawan-kawan Akid seramai 28 orang....muga semua happy dapat pemberian ikhlas dari Akid ini....:)
Macam biasa Akid tersangat happy membantu ummi packing goodies bag untuk kasi kawan-kawannya nanti....setiap hari mengira tarikh untuk tiba hari ni.....muga Akid terus membesar dalam lindungan Allah SWT selalu....:)


Wednesday, June 5, 2013

PUDING KASTARD

PUDING KASTARD ~~ dah 2-3 hari lepas nak membuatnya tapi ada jer halangan dan halangan terbesar adalah MALAS dan sudah pasti ini dikira  alasan  '' klise '' lah kan....:) Tak kisah yang penting semalam akhirnya buat jugak sebab tekak dah tak tahan teringin. Antara manisan yang kite sekeluarga minat  dan yang paling minat adalah Akid....kalau bersuap ye...kalau suruh makan sendiri maka yang luak sos dan buah tu jer....puding tinggal.....Anak oh anak...!

Jom lah intai resepi mudah semudah ABC versi sendiri...:)

Bahan-bahannya :- Untuk puding
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
5 1/2 cawan air
Secubit garam
1 tin buah-buahn campuran

Carannya :-
Satukan kesemua bahan kecuali buah-buahn campuran di atas dan di masak di atas api sederhana. Kacau sehingga adunan likat dan berkilat. Masukkan  ke dalam acuan yang disukai. Sejukkan

Untuk Sos :-
1 tin susu cair
1 tin air - disukat menggunkan tin susu
1 sudu besar gula - ikut kemanisan yang disukai
1 biji telur - di buang tali pusat

Caranya :-Telur dipukul sedikit dan satukan bersama susu, air dan gula. Masak sedikit dengan api perlahan. Makan bersama puding kastard dan buah-buahan campuran. Sangat enak dimakan ketika sejuk.

Wednesday, May 29, 2013

ROTI JALA vs KARI AYAM

ROTI JALA & KARI AYAM ~~ Dah lama jugak tak menjala tetiba petang semalam keinginan itu mendatang maka mood rajin pun berbunga-bunga.....kebetulan tuan besor rumah ni kekonon tak nak makan nasi so idea nak buat roti jala ni pun bersulam jugak dengan keinginan kite. Tuan kecik yang very the fussy pun suka roti jala ni.....sementara kite menjala, 5 gulung jugak licin.... penat menjala pun tak terasa bila buah hati suka makan kan.....:)
Resepi untuk kari ayam cara kite masak macam biasa dan mungkin sama jer dengan cara orang lain kan....apapun kari ayam memang gabungan terbaik untuk makan bersama roti jala bagi selera kita sekeluarga...

BAHAN-BAHAN UNTUK KARI :-
1/2 ekor ayan, kerat ikut suka - kite potong kecik²
2 biji kentang - dibelah 4
1 1/2 cawan santan.
2 sudu besar rempah kari daging.
1 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
1 biji kentang
1 batang carrot

BAHAN DITUMBUK :-
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

BAHAN TUMIS :
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
daun kari

Caranya :-
Tumiskan bahang tumis hingga naik bau, masukkan bahan tumbuk dan rempah kari serta cili kisar. Biar sampai terbit minyak dan masukkan sedikit air serta ayam dan ubi kentang bersama carrot.

Bila ubi kentang dan carrot dah agak² empuk, masukkan santan dan kacau jangan sampai pecah minyak. Masukkan asam gelugor dan bahan perasa secukupnya.

Kepekatan kuah tu terpulang selera masing-masing ye...kite buat agak pekat sikit untuk kali ini...sedap makan dengan roti jala....

Kali ni kite buat resepi dari blogger hebat CMG untuk roti jala itu....ada sedikit kelainan sebab CMG guna butter cair dalam adunan tepung tu. Memang membuahkan hasil yang berlainan....lembut jer roti jala tu tau....kalau nak tahu tahap kelembutannya itu...........harus cuba okey..!
Jom intai resepi untuk Roti jala dari dapur Tiffin Biru CMG
Kite buat 2 adunan dari resepi di bawah ye...sebab nak makan banyak...:)


Bahan-bahannya :-
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (kite guna air jer)
2-3 titik pewarna makanan kuning
1 biji telur - dikacau sedikit
3 camca besar mentega - cair dan sejukkan
Secubit garam
Sos kegemaran sebagai pencicah

Caranya :-

Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali sos pencicah. Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi. Ketepikan 10 minit. (kite blender jer....senang...)

Panaskan non-stick pan,  Lenser dengan sedikit minyak masak (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, bolehlah mula menjala dengan kaedah masing-masing

Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat, berhati2 lipat kiri dan kanan ke dalam, kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung. Kemaskan dan alih dalam pinggan. Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama sos kegemaran atau sambal tumis.

Tuesday, May 14, 2013

NASI GORENG apa yang ado

NASI GORENG apo yang ado ~~ haaaa...asal boleh jer kan bagi nama....tak kisahlah asal bahagia....:) nasi goreng ni buat bekfes tadi, tak tahu nak buat apa....buka peti ais tengok apa yang ado maka jadik le nasi goreng ni...simple tapi tak padan dengan empunya diri....sepinggan licin siap tambah lagi....sedap sangat lah tu.....biasalah kan naik lif tekan sendiri....nama pun dok tingkat 19...harus le naik lif tekan sendir kan....tapi serius sedap tau sebab ada serai dan daun kesom tu. Macam ala-ala nasi goreng kerabu gitu.....

Jom intai apa yang ado dalam nasi goreng ni....

Bahan-bahannya :-
Nasi putih
1 labu bawang besar - didadu halus
2 ulas bawang putih - diracik halus
Cili padi - di potong kecik-kecil - ikut pedas yang disukai
2 batang serai - dimayang halus
Sedikit brokoli
Sedikit bunga kobis
Daun kesom - diracik halus
1 biji telur
Garam dan secukup rasa

Bahan sampingan :-
Chicken drummet - kita guna Jenama Ramly - digoreng
Ikan bilis goreng


Caranya :-
Panaskan minyak dan tumis bawang serta cili mayang tadi. Masukkan serai dan gaul rata. Pecah telur dan gaul rata. Masukkan nasi dan gaul hingga bahan bergaul sebati. Bubuh bahan perasa dan seimbangkan rasa.

Masukkan daun kesom, bunga kobis dan brokoli. Kacau hingga sayur agak lembut. Taburkan ikan bilis goreng bila nak makan.

Friday, May 10, 2013

PENGAT @ BUBUR LABU

 
PENGAT LABU ~~ juadah minum petang semalam takkala hujan memang tersangatlah best bagi pengemar pengat @ bubur yang tegar ye.....yang tak tegar mesti kata....tak heran pun....heehee....tak kisahlah kan asal perut yang berdendangkan irama keroncong bila time sejuk-sejuk ni terisi....diam tak diam 2 mangkuk sekali hadap....tegar lah tu kan...?


Setiap kali masak pengat ni mesti ingatan terhadap arwah abah menyebabkan sebak di dada tak terbendung....ini antara menu wajib setiap kali Ramadhan kerana arwah abah memang suka pengat ni....mungkin kite memang 100% ikut selera arwah abah.....muga arwah abah tenang dan bahagia di sana disamping insan-insan yang Allah SWT sayangi.... Al-Fatihah...
Jom intai resepi ringkas versi UmmiAkid ye....cara yang dari dulu hingga kini kite buat....arwah mak ajor...:)
Bahan-bahanya :-
1/2 biji labu bersize sederhana - dadu dan rebus
santan dari 1 biji kelapa

1/2 cawan sago - rendam seketika
1 keping gula kabung
Sedikit gula
secubit garam
2 helai daun pandan

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan dan kacau dengan api yang perlahan. Masukkan labu dan sago, kacau hingga mendidih dan kacau selalu supaya tak pecah minyak.
  • Seimbangkan rasa mengikut selera manis yang disukai. Tutup api tapi teruskan kacau dalam 2-3 minit agar santan tak pecah minyak.

Wednesday, May 8, 2013

SAMBAL IKAN TERUTUP

SAMBAL IKAN TERUTUP ~~ pening kepala fikir apa nak masak dengan baki ikan Jenahak beli ari tu...maklum le macam beranak pinak pulak ikan ni dalam peti ais....x habis-habis. Tanya kawan katanya masak terutup sedap jugak, maka mula operasi mengugel kat blog yang selalu di tuju.....tak ada pulak. Gugel lagi maka jumpe lah kat blog Yatie....dah print resepi maka pakai le apron dan mula berketang ketung di dapur....:)
Tadaaaa.....ini le hasilnya....sedap sebab ada bau aroma serai tu....harum jer masa menumis. Lebih kurang sambal tumis cuma ada beberapa bahan yang tak sama....tapi bau serai tu memang best. Next boleh cuba lagi kalau ikan beranak pinak lagi ye....Tq Yatie...

 
Sumber Resepi ~~ Yatie Sinar kehidupanku

Bahan-bahan :-

4 potong ikan Jenahak - Nak guna ikan lain pun boleh
4 biji limau kasturi- ambil jus
Garam dan sedikit gula serbuk kunyit untuk menggoreng ikan
minyak untuk menggoreng ikan dan menumis perencah

Bahan Kisar
20 tangkai cili kering- rendam dalam air panas dan toskan
4 biji cili merah - kite guna cili padi 7 biji
5 ulas bwg putih
2 labu bwg besar
1 inci halia1 inci
kunyit hidup
1 1/2 in lengkuas
3 batang serai
sedikit belacan - tak bubuh

Cara-Caranya :-
I
Ikan di bersihkan dan toskan. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
Goreng sehingga garing dan ketepikan sebentar.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak. Masukkan garam dan sedikit gula. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi dan perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati.|Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah angkat dan hidangkan
 
 


 

Monday, May 6, 2013

SUP IKAN JENAHAK



SUP IKAN JENAHAK ~~
1st time guna ikan jenahak buat sup....selalu guna ikan merah jer...memang x mengecewakan. Menu simple untuk hari malas-malasan, cukup semua zat ye, dah bubuh segala macam sayur so tak yang masak sayur. Nama pun hari malas-malasan kan....

Malas nak pok pek panjang....jom layan resepi simple versi Ummiakid....selamat menjamu selera....

Bahan-bahannya :-
1 ekor ikan Jenahak
1 batang lobak merah - buang kulit dan potong ikut suka, kite potong bulat
Sedikit brokoli - optional
Sedikit bunga kobis - optional
1 paket rempah sup adabi
1 sudu besar rempah kurma
1 sup bunjut Adabi
1-2 sudu kecil serbuk secukup rasa
Sedikit garam

Rempah tumis :-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Garam secukup rasa

Bahan tumbuk halus :-
6-7 biji bawang merah
3 ulas bawah putih
Halia

 

Bahan hiasan :-

Daun bawang dan daun sup - dihiris
Sedikit bawang goreng
Sambal kicap

Caranya :-
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis, masukkan bahan yang ditumbuk dan biar hingga harum dan masukkan rempah serta sedikit air serta sup bunjut tadi. Masak hingga terbit minyak.
Tambahkan air dan masukkan lobak merah tadi. Biar sedikit mendidih.

Masukkan isi ikan dan letak air mengikut anggaran yang di sukai. Perasakan garam.
Bila ikan dah masak bolehlah masukkan brokoli serta bunga kobis. Jangan biar terlalu lama nanti brokoli dan bunga kobis lembut sangat....:)

 

Wednesday, April 17, 2013

BATANG KELADI MASAK ASAM

BATANG KELADI MASAK ASAM ~~ antara menu kegemaran bila cuaca panas² dan selera makan macam ala-ala gitu. Mungkin sebab cuaca panas sekarang dan lauk-lauk begini membangkitkan selera makan bila di sertakan dengan ikan kering dan nasi panas-panas. Yang paling penting mudah dan ringkas nak masak.....:)

Keladi ni kita beli yang dah siap siang kat pasar, senang sangat kan....tak le terkial² nak membersihkan batang keladi ni....bukan malas tapi lebih kepada tidak ada kepakaran dalam hal itu.....malu kan...siang keladi pun tak tahu....:P
Tak kisahlah kan....yang penting benda yang mudah dah ada depan mata maka gunakan kemudahan itu....heehee...

Bahan-bahannya :-
2-3 batang  keladi - kite beli yang dah siap di siang kat pasar
Sedikit daun kesom – nak bubuh bunga kantan pun boleh, kite x der stok
2 keping asam gelugor
1 batang serai – di ketuk
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan kisar halus :-
3 biji cili merah
10 biji cili padi - ikut kepedasan yang disukai
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Secubit belacan

Caranya :-
Batang keladi yang perlu dikikis kulit luarnya, kemudian kerat pendek. Kite guna yang telah siap dibersihkan.
Celur dalam air panas yang diletak 1 keping asam gelugor hingga sulur keladi sedikit lembut.

Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk dan masukkan air. Masak seketika dan letak asam gelugor. Biar mendidih seketika. Masukkan juga daun kesom.
Masukkan batang keladi dan biar mendidih kecil. Perasakan garam secukupnya dan angkat.

Wednesday, April 10, 2013

LEMAK CILI API TERUBUK MASIN

LEMAK CILI API TERUBUK MASIN ~~ dah lama sangat tak melemak kat rumah ni sebab mungkin isi rumah tak berapa suka sangat lauk bersantan kecuali Akid... :) oleh kerana nak mencuba masak lemak cili api terubuk masin ni maka ku gagahi jua buat.....tekak ngidam jugak sebenarnya....


Terubuk masin ni kat sini memanglah banyak sangat dah mudah dapat....tapi yang ini fresh from Sarawak. Selalu kita goreng jer tapi ada kenalan kata kalau masak lemak cili api pon sodap maka kita pun mencuba dan ternyata tak mengecewakan....ni lauk marathon puasa so macam biasalah bila puasa memanjang nak makan tu, nak makan ni....ngidam mengalahkan orang ada isi...



Bahan-bahannya :-
1 ekor terubuk masin - kite goreng sikit dulu
3 batang serai, dititik
Sedikit santan pekat
Santan cair
Air
Nenas - kite guna nenas dalam tin yang kiub tu jer... :)

Bahan yang di tumbuk @ kisar halus :-
1 genggam cili padi kampung - ikut kepedasan yang di sukai
5-6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

Caranya :-
Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan letak sedikit air. Masak seketika. 
Masukkan santan cair dan kacau agar tidak pecah minyak. Bila sudah mendidih kecil masukkan ikan terubuk masin dan santan pekat.
Senantiasa kacau agar tidak pecah minyak dan santan berkepala.
Perasakan garam dan masukkan nenas. Didih bolehlah ditutup api


Friday, March 22, 2013

KARIPAP KELEDEK


KARIPAP KELEDEK ~~ antara kueh kegemaran insan tersayang. Kali ni kita buat inti keledek sebab inti kentang sardine ada isi rumah yang dah tak boleh makan sardin....berpantang ! Kita sebenarnya jarang² buat inti keledek sebabnya tak tahu kenapa... :) tapi memandangkan kat KK ni pergi mana senang sangat nampak keledek maka inti keledek lah menjadi pilihan sekarang....macam² keledek ada kat sini. Boleh rambang mata dibuatnya.


Resepi pilihan untuk doh karipap kali ni kita pilih untuk cuba Tun Telani punya resepi sebab selalu sangat baca blogger² yang buat karipap sure pilih doh dari air tangan Tun Telani dan ternyata ianya sungguh² tak mengecewakan.....memang best sangat, sedap dan mendapat pujian insan tersayang....TQ Tun Telani share resepi ini.... :)

Jom intai resepi dari Tun Telani
Sumber resepi diperolehi dari : Kak Hajjah Ummi Zaihadi di Kuantan

Bahan-bahannya :- Untuk Doh

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar Margerin
1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam

Carannya :-
Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga mencair, tak perlu sampai mendidih.
Segera masukkan tepung dan gaul menggunakan garpu sebab minyak panas ye. Akan nampak seperti crumble sikit.
Bila adunan agak sejuk campurkan air, garam dan uli agar doh sebati dalam lebih kurang 10-15 minit hingga doh kelihatan lembut dan sedikit berminyak.
Selepas itu bolehlah mula membuat karipap mengikut inti pilihan sendiri.

Inti Keledek adalah dari resepi sendiri yang diajar oleh arwah mak dulu ya...mungkin sama dengan cara orang lain buat namun inilah cara yang selalu kita buat....
Bahan-bahannya :- Untuk Inti
4 biji keledek bersaiz sederhana - didadukan
1 labu bawang besar -
Segengam ikan bilis
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada kering kisar
Sedikit garam
Daun bawang / sup - optional

Caranya :-
Kededek di dadukan dan rendam dalam air supaya tidak lebam warnanya.
Blender bawang, ikan bilis, rempah kari serta lada kisar tadi.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender (pes) tadi hingga kelihatan sedikit garing.
Masukkan keledek dan sedikit air. Masak hingga keledek empuk dan sesuaikan garam dan tabur daun sup serta daun bawang.
Sejukkan inti sebelum memulakan membuat karipap.








Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...