AGAR-AGAR SANTAN PANDAN ~~ menu pembuka tirai setelah blog bertapa buat sekian kalinya....heehee...macam dah lama sangat tak hapdet blog, alasan yang boleh diguna pakai....mood ke laut dan kesihatan x mengizinkan.
Dengan cuaca panas kat Kuantan sekarang ni dan sakit tekak yang makin menyakitkan ni hingga 1/2 hari kehilangan suara maka merajinkan diri buat agar² ni setelah terliur bila tengok kat blog Tina.....mengoda untuk menyamankan tekak le kekunun.
Resepi yang mudah sangat dan rasa yang tak mengecewakan, cukup manis, lemak dan senang crite....sedap! So kalau nak cuba maka jangan tanguh² ok.
Resepi yang mudah sangat dan rasa yang tak mengecewakan, cukup manis, lemak dan senang crite....sedap! So kalau nak cuba maka jangan tanguh² ok.
Sumber Resepi : Cerita Tina
Bahan-bahannya :-
10g agar-agar serbuk
1 cawan gula
1100 ml air
170ml air campur 1 paket santan serbuk - (kite guna santan KARA 1 kotak 200ml)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan
Pandan paste
Caranya :-
- Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan pandan paste
- Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
- Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil². (part ni - kite x kacau pun hanya biar didih sendiri dengan api yang perlahan dan sebelum tuang ke dalam acuan, kite kacau perlahan dengan garpu agar bancuhan bergaul.)
- Tuang kedalam loyang atau acuan yang dibilas dengan air dulu. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong. Kite bubuh dalam acuan kecil².
bencilah, akak punya cantik, tapi serius sedap kan, lemak je rasa dia, naknya letak daun pandan lg lah
ReplyDeleteheehee...tak pe Tina, nanti boleh cuba lagi. Try gula merah pulak...tak pun apa² perisa kegemaran. Layan jer...
ReplyDeletesangat menggoda...komfem menyamankan tekak:)
ReplyDeletewaaa... nak ckit agar2 santan pandan...sedapnyaaa
ReplyDelete