Tuesday, April 10, 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE

SPAGHETTI BOLOGNESE ~~ suke makan dan memang tak jemu makan....tapi kali ni kite cuba buat sos sendiri dari yang selalunya guna sos dalam botol tu jer...sedap dan x banyak beza sangat. So lain kali kalau rajin memang akan sedaya upaya buat sos sendiri. kalau dah x sempat sangat baru guna sos botol....boleh gitu..tak kisahlah kan.....asal ianya sedap dan menepati citarasa masing²...

Kite juga buat meat ball....sebab macam dah tersangat suka makan spaghetti dengan meat ball walaupun sosnya dah ada daging cincang....alasannya....sebab suke...so....hentam sajelah labu...!

Sumber Resepi : Masam Manis
Bahan-bahannya :-
500gm spaghetti
500 gm daging lembu cincang - kite guna 2 keping daging jenama Ramly
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning - dicincang halus
1 ulas bawang putih ~ dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato segar ranum ~ didadu
1 batang carrot ~ didadu kecil
2 batang celery ~ didadu kecil
1 tin cendawan butang ~ dihiris -optional
1 kiub stok daging lembu - optional
1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun ~ kalau tak nak beli boleh pakai minyak masak biasa
2 sudu besar butter
Parutan keju parmesan – untuk menghidang - kite x bubuh
2 sudu capers - optional

NOTA :
Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa masing².
Resipi asal juga ada masuk 200 ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.


Caranya :- Untuk Spaghetti
  • Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti.
  • Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
Caranya :- Sos Bolognese
  • Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  • Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  • Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  • Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih. Kacau selalu.
  • Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar.
  • Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah.
  • Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa. Masukkan capers dan Meat ball dan gaul rata.
NOTA :
Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.

Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.

NOTA :
Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian..! memang sedap...

Bahan-bahannya :- Untuk Meat Ball
(dapat 12 biji meat ball)
1/2 bungkus daging kisar - kite guna jenama Ramly
1 labu bawang besar - didadu
1 biji telur - kite guna 1/2 jer
1 sudu besar black pepper
1 sudu besar serbuk Oregano
Sedikit garam

Caranya :-
  • Satukan kesemua bahan dan gaul hingga rata.
  • Bulat-bulatkan mengikut size yang dikehendaki.
  • Panaskan sedikit Olive oil di non-stick pan, jangan banyak sangat minyak.Tak perlu sampai meat ball tenggelam. Goreng meat ball hingga masak menggunakan api yang kecil.
  • Memang memakan masa sikit nak masak sebab kena terbalik kan satu bahagian ke satu bahagian sebab menggunakan minyak yang sedikit.



4 comments:

  1. ALin pun suka makan ni..nak trylah..

    ReplyDelete
  2. awww!~
    sedpnyee nmpk spagetti 2..
    pu3 suke gila2 mkn spageti.~
    hoho..nak soh ibu msk laa besok..heee :D
    nice entry

    ReplyDelete
  3. wah bestnya, lama gila tak masak spagetti

    ReplyDelete
  4. hai kak lily... lama sgt dah tak singgah sini. skali dpt plak resepi bolognese yg authentic italian.... walla!!! mmg superb..... thanx kakak sayang!

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...