Bahan-bahannya :-
2 batang petola - dibuang kulit sedikit
7-8 ekor udang
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 batang carrot
1 paket suhun - direndam seketika
1/2 kiub pati ayam - optional
1 biji telur - opitional
Caranya :-
- Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan udang. Kacau seketika.
- Masukkan air dan pati kiub ayam. Masukkan juga carrot. Biar carrot agak lembut.
- Pecahkan telur dan jangan kacau agar telur tidak hancur, Perlahankan api sedikit.
- Perasakan garam dan masukkan petola serta suhun.
- Bila mendidih. Tutup api.
- Kita suka petola tu keras² sikit so lepas masuk tu jangan lama sangat agar kerangupan petola terasa....ikut citarasa sendiri.

Memang tak tolak tepi kalau sayur petola begini.... kalau di kampung, ada tanam petola, petik aje petola muda, masak tumis air...cukuplah tu, dan memang sedap betul makan dengan sambal belacan dengan ikan kering ke ikan basah ke semua sedap!
ReplyDeleteAmie ~~ betul tu...saya tersangat suke petola ni. Memang selalu masak tumis air mcm ni dan makan dengan sambal belacan...sedap kan...?
ReplyDeleteKakzana pun suka sgt masak petola begini atau lemak putih. Anak pun suka. Simple dan sedap.
ReplyDeleteyeah.. all time febret hehe
ReplyDelete