NASI AYAM IPOH memang best dan setiap kali nak makan nasi ayam mesti resepi ni yang menjadi pilihan...memang best dan sukeee sangat....! Dulu pun kite dah pernah buat kat SINI dan kali ni buat lagi setelah agak lama tak masak nasi ayam.
Tak yah celoteh panjang lah ehhh....skodeng jer resepi nasi ayam Ipoh yang memang mabeles...!
Sumber Resepi : Kak Azlita Masam Manis
Ayam Bakar atau Goreng :-
1 ekor ayam
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu
Caranya :-
- Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar.
- Masukkan bahan yg telah di kisar dan semua bahan2 lain kedalam mangkuk, kacau2 rata dan perap ayam lebih kurang 1/2 jam.
- Selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven.
- Kalau nak goring jgn goring terlalu lama agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
Sup Ayam :-
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah
- Masukkan semua bahan kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah ke dalam periuk. Tutup periuk dan masak hingga didih.
- Selepas air mendidih, masukkan ayam. Biar ia masak selama 20 minit.
- Selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan. Ketepikan ayam.
- Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah.
- Kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di tambah lagi air biasa. Masak hingga didih.
- Perasakan sup dengan garam secukup rasa. Untuk menghidangkan hiaskan dgn taburan daun sup atau daun bawang dan juga bawang goreng.
10 - 15 biji cili burung atau cili api
6 biji cili merah
sedikit halia - ambil dari rebusan sup
5- 6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi atau nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
Caranya:-
- Masukkan semua bahan didalam blenderkecuali limau kasturi dan kisar halus.
- Bila dah siap perahkan limau kasturi dan kacau rata.
5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
tepung jagung dibancuh dgn air secukupnya - utk memekatkan
Caranya :-
- Blend semua bahan kecuali tepung jagung. Selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur.
- Agak-agak dah panas, boleh lah di masukkan tepung jagung yang telah di bancuh dengan sedikit air utk memekatkan kuah.
olala, sedapkan kak, tina suka sup dia, special sangat
ReplyDelete