KUEH LAPIS ~~ dah lama sungguh tak buat kueh lapis ni....alasan yang logik dan hakikatnya kite memang tak pandai sangat buat kueh² lama ni....bukan le bermakna terro sangat buat kueh² moden gitu.....kalau buat terasa macam x menjadi sangat gitu....perasaan sendiri kot....sebab komen isi rumah....sedap ajer...
Kali ni cuba resepi dari Kak Ct Delima yang hasil sentuhan air tangannya tak kurang hebat dan selalu nampak vogue gitu....TQ sis sebab share resepi ni dan tak jemu² membantu blogger² yang baru macam saya....banyak ilmu dapat kalau kite tak malu bertanya dan tak segan nak belajar dari yang pakar tau....itulah kebaikan kalau banyak kenalan. Yang baik kita jadikan tauladan, yang kurang baik tu pandai² jadikan sempadan supaya tak tersasar.....
Dah...jom intai resepi yang kita cedok dari Dapur Kak Ct Delima
Dah...jom intai resepi yang kita cedok dari Dapur Kak Ct Delima
Bahan-bahannya :-
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung beras
3/4 cawan gula pasir
3 1/2 cawan santan - tambah jika perlu
1 camca teh garam
1 sudu kecil pewarna Kuning + 1/ 2 sudu teh perisa pisang (kite x bubuh perisa pisang)
1 susu kecil pewarna Hijau + 1/2 sudu kecil pandan emulco
Caranya :-
- Panaskan periuk kukus. Sapukan loyang 7/8 inci dengan sedikit minyak. Dan alas dengan plastik bersih dan lebihkan sedikit keluar loyang agar mudah untuk mengeluarkan kuih lapis nanti. Masuk loyang dalam periuk kukusan.
- Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna dan perisa. Kacau dengan whisk hingga gula larut.
- Tapis adunan dalam mangkuk lain dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak.
- Satu bahagian diwarnakan kuning dan perisa pisang, satu lagi warnakan hijau dan perisa pandan satu lagi biarkan plain saja.
- Mulakan lapisan bawah dengan warna putih. Kukus selama 7 - 8 minit atau hingga masak baru tindih dengan lapisan hijau dan seterusnya warna kuning.
- Buat berulang-ulang hingga habis adunan tadi. Dan yang akhir sekali balut tutup kukusan dengan kain bersih dan kukus selama 15 minit.
- Bila dah siap 15 minit, buka tutup kukusan dan biar adunan dalam periuk kukusan 3 minit lagi. Kemudian baru ditutup api dan angkat kuih. Sejukkan betul-betul dahulu kuih barulah dipotong dan hidang.
As'salam Lily
ReplyDeletecantiknya kaler kuning keramat tu, terima kasih Lily sudi mencuba. k.ct pun suka kuih2 macam ni sebab senang dan cepat aje nak habisnya..hehehe
Tapi kan..k.ct bukan terpikat pada kuih aje, pada cawan kat sebelah tu juga, mana nak cari cawan2 lama tu nak simpan juga untuk koleksi Dapur CT..hehehe
Wsalam sis...
DeleteTq sebab sudi share resepi best ni gak...heehe..bab cawan tu saya beli kat 1 group Antique porcelain collectors...kalau sis nak saya add sis ke group tu nak ke...? mcm² ada...
hoho..
ReplyDeletenampak sdpnyee kuih laps uh
nak skit?hee :D
nice entry
Puteri Diyana ~~ TQ..nanti boleh lah cuba.
Deleteassalam
ReplyDeletesalam ziarah
cantik kaler sweet,akak suka kuih lapis, suka buat utk org makan he he
nk try resepi ni nanti
Wsalam Mama Sara Nur,
DeleteTQ sebab sudi menjengah blog UmmiAkid. Cubalah nanti ye..kuih lapis ni antara yang saya suka jugak. Nikmat bila makai selai² gitu. Ingat zaman kanank².
hihi mcm biasa, cantik mmg cantik, tapi tina kan tak minat kuih lama ni, gedik kan haha
ReplyDeletecutenya kuih lapis ni..kalernye soft je..commel :)
ReplyDelete