BAHAN-BAHANNYA :-
4 keping ikan parang
5-6 batang bendi muda
sedikit jus asam jawa
5 sudu besar lada kering kisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun kesom
BAHAN DITUMBUK HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
sedikit lada hitam - optional
CARA MEMBUATNYA :-
- Tumiskan serai serta bahan yang ditumbuk halus hingga naik bau dan masukkan cili kering kisar. Biar hingga garing dan masukkan air secukupnya.
- Biar hingga mendidih, masukkan ikan serta air asam jawa. Tambahkan garam secukup rasa.
- Bila ikan agak masak, masukkan bendi serta daum kesom. Bila kuah mendidih boleh lah ditutupkan api.

sedap2.....:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Ummiakid,
ReplyDeletelama sangat Kak Amie tak makan ikan parang masak asampedas... kali terakhir makan pada tahun 1978... lamanya tu, dah lupa rupa bentuk ikan parang... di sini macam tak jual ikan tu...
Asyifa - memang sedap..apapun asal asam pedas mmg peberet kite...
ReplyDeleteKak Amie - saya pun sebenarnya dh lama tak makan ikan parang ni...semalam g pasar npk pulak...terus beli...akak Amie last makan tahun 1978...fuyooo lama tu kak...