Memang satu kelainan dengan rasa dan ternyata memang sedap le sangat...belum siap bakar trip yang ke-2...dah 3 ketoi abis kite tibai.....terbuktikan...betapa sedapnya bingka ni....tak caye....try test buat okey...!
Tapi dek kerana kesabaran itu kurang maka x sempat sejuk kite dah potong untuk sesi amek gambar....daya tahan sabar kurang sangat maka kueh tu nampak x kemas le sikit....tapi yang penting sedap...!!! thumbs up to owner resepi ni...
Resepi : Kh267tm @MyR
Sumber Resepi : Kak Ummi Home Sweet Home
Bahan-bahannya :-
6 biji telur
450 gram gula - if tak nak manis boleh kurangkan sukatan ke 410gm
170 gram tepung gandum
2 sudu teh pandan paste
285 gram tepung cream crackers - kisar biskut cream cracker
1420 ml santan -akak guna 800 ml santan Kara dan selebihnya + air
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam
bijan - optional
Caranya :-
- Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
- Masukkan santan sedikit-sedikit dann kacau hingga santan habis. Tapis.
- Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati dan masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. Gaul agar adunan bercampur sebati.
- Masukkan ke dalam loyang yg bergris dan dipanaskan dulu selama 3 minit.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong.

As'salam menarik resepi kuih ni nak try le tp kena cari sekut dulu
ReplyDeletesedapye kak, tina tak minat sangat bingka2 ni, tapi boleh lah kot try 1/2 adunan kan
ReplyDeletenampak pun memang dah tahu sedapppp... tumpang makan sepotong di sini ye...
ReplyDeleteEee...sedapnya. Garing je nampak. Buleh try la. Thanks 4 sharing.
ReplyDelete