SAMBAL CILI IKAN BELALING menu ringkas dan senang nak buat pun. Kite guna ikan belaling kecik tu. Hujan² ni kalau makan nasi berlauk kan begini memang lah laju jer makan kan....sejuk dengan perut lapor sure bertambah tak hingat donia....apapun bersyukur dengan apa yang ada dan tidak mengeluh dengan apa yang tiada....rezeki Allah....Alhamdulillah.
Sambal cili ni kalau buat kosong pun sedap tau...boleh cicah dengan lempeng, jemput² kentang mahupun jemput² kelapa....waallaaa...sedap tak terkata. Tak caya...cuba nanti okey..!
Resepi Bonda Mertuaku
Bahan-bahannya :-
5 ekor ikan kembung belaling
cili padi dalam segengam - nak pedas boleh tambah
5 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 labu bawang besar - di hiris
Segenggam ikan bilis - ditumbuk
Sedkit air asam jawa
Garam dan bahan perasa
Lada hijau - dipotong serong
Caranya :-
- Gaul ikan bersama garam dan kunyit dan goreng separa garing.
- Tumis bahan tumbuk hingga pecah minyak dan masak.
- Masukkan sedikit air asam jawa. Kalau nak berkuah boleh masukkan sedikit air.
- Bila bahan dah masak masukkan bawang hiris dan ikan goreng tadi. Masukkan lada hijau.
- Masak sekejap dan seimbangkan rasa. Bila ikan dan ramuan dah melekat sebati. Bolehlah diangkat.
ooo...ada nama kembung belaling ye, kembung yang panjang sikit tu... kalau di sini orang tempatan panggil ikan lumahan..
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah Ummiakid...