Sumber Resepi : Kak Noor Secubit Garam
Bahan-bahannya :-
1 paket agar2 serbuk - (10gm)
450ml air - 2 cawan
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing²
Caranya :-
- Masakkan serbuk agar² dengan air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
- Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur untuk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar² kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
- Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding tadi.
- Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jangan dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yang pertama.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang. Selamat mencuba...!!!

wah tantek, senang je buatnya ye kak, tapi kan time nak melapis tu tak cepat keras ke agar2 tu
ReplyDeletesedapnyer....
ReplyDeletenk cuba nih....
kaler die pon menyelerakn...
salam ziarah dan kenal... nampak menarik dan sedap puding balqis tu..
ReplyDeleteTina - kena cepat jugak..sebab mmg cepat keras...lagipun nak curah mmg kena slow²..nanti termasuk dalam...tu pun ada terbabas gak...
ReplyDeleteAllyna : cubalah...sedap mcm sponge jer rasanya..senang pun nak buat.
Norlie : salam kenal tq dear
Waaaaaaaaaaaaa...apasaiii x hantar kat akak sikit.nak test rasa.....adeeeii, kejiii tau Lily nih... :)), btw, thanks ya sudi selongkar dapur akak dan cuba tu... :))
ReplyDelete