Sunday, January 29, 2012

TART TELUR PORTUGIS

TART TELUR PORTUGIS jatuh hati nak buat semenjak terlihat rakan blogger Tina buat dan bertambah semangat nak buat bila malam tadi masa nak keluarkan telur dari bekasnya tertiba terlepas dari pegangan.....gedebuk jatuh...nasib agak baik sebab telur tu still dalam casingnya...bila check hanya 4 biji yang retak.....terus berdesut kat fikiran nak buat tart ni.....panjangkan cerita bagaimana terhasilnya tart ni....sadis sungguh jalan ceritanya...!

Bagi tekak kite memang sedap sangat² tart ni....mendapat pujian dari orang tersayang adalah sesuatu yang menambahkan lagi semangat nak memasak. Sedap sangat kalau makan panas² dan bila sejuk tu agak kurang sikitlah....tapi trust me...kalau buat ni sure tak sempat sejuk udah licin....

Kalau nak tahu sedap atau tidak kena lah cuba buat ye...kang ku war² kan kata sedap....ada pulak yang buat nanti kata...tak sedap pun....so nak ku tekankan kat sini lagi ye ....tekak kita tak sama, pastinye selera pun tak samakan... Berkali ku kata padamu, Kita singgah di dunia yang sementara....ehhhh...melalut le pulak...so kesimpulan jalan cerita, manusia ni perlbagai dan pelbagai juga citarasa jadi janganlah salahkan resepi bila kata x kena dengan selera tetapi haruslah salahkan anak tekak sendiri ya, faham tak murid²....? bagus kalau faham ye.... apakata kita skodeng resepi mudah dan tak mengecewakan ini...ternyata memang best...!

Sumber Resepi : Cerita Tina & Norsha
Resepi Asal : Zkinda mz Myresepi
Bahan-bahannya :-
1 paket puff pastry - kite guna jenama KAWAN

Bahan-bahan untuk filling :-
1 cawan susu cair @ susu segar - kite guna susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus - kite guna 3/4 cawan saja.
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard kite bubuh 2 sudu besar
1/2 sudu kecil vanilla esen

Caranya :-
  • Ambil sekeping puff pastry dan tekan² puff pastry tu dalam ramekin atau bekas kecil. (Kite gelek puff tu seperti Norsha buat - supaya nipis so bila masak nanti ia tak terlalu mengembang dan menyebakan adunan telur membuak tumpah.)
  • Jika buat dalam mould tart, sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur so kena kerat. Kalau guna ramekin sebijik ramekin untuk sekeping puff pastry.

Untuk Filling :-

  • Pukul manja gula dan telur biar sebati
  • Masukkan kesemua bahan filling dan kacau sebati kemudian tapiskan adunan filling tu.
  • Tuangkan kedalam acuan yang diletakkan pastry tadi dan bakar dengan suhu 190 selama 30 minit menggunakan api atas bawah.
  • Selamat mencuba.

Ini le rupe pastry puff yang kite gunakan....

9 comments:

  1. nmpk lembut sgguh egg tart tu lily

    ReplyDelete
  2. Kak Chik - memang lembut dan sedap sangat...cubalah nanti sure x mengecewakan...

    ReplyDelete
  3. Noorsha ~~ yes..memang sedap sangat...kite suka sangat. TQ sebab share resepi sedap ni...

    ReplyDelete
  4. nyum, rasa mcm nak buat je tapi malas hehe

    ReplyDelete
  5. Tingin nak cuba, tapi za x cukup peralatan huhuhu

    ReplyDelete
  6. Tingin nak cuba...tapi peralatan za x cukup huhuhu

    ReplyDelete
  7. Tingin nak cuba, tapi za x cukup peralatan huhuhu

    ReplyDelete
  8. Za reesya - cuba lah nanti...memang sedap sangat. Tak rugi mencuba tau...

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...