AIR ASAM HARUM RAMPAI ~~ gabungan untuk dimakan bersama dengan ikan bakar lemak pandan ari tu, memang ngam sangat. Selalu kite buat tak pernah bubuh bunga kantan or daun kesom so kali ni kite cuba ikut cara Kak Azlita buat dan ianya memang penambah keenakakn air asam tersebut. Kire masuk anak tekak lah....
Sumber Resepi : Kak Azlita Masam Manis
Bahan-bahannya :-
3 batang cili merah ~ dikisar halus -
kite guna 2 dan kite tumbuk
6 tangkai cili padi ~dikisar halus -
kite guna 12 tangkai dan ditumbuk
Sedikit belacan bakar ~ dikisar - kite tumbuk
1 labu bawang besar ~ di hiris
2 biji tomato ~ didadu
1 kuntum bunga kantan ~ dirampai
4 tangkai daun kesum ~ dirampai
250 gm asam jawa ~ diramas bersama 6 sudu besar air tapis dan ambil airnya sahaja
2 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
Caranya :-
- Masukkan bahan kisar / tumbuk ke dalam mangkuk yang besar. Tuangkan air asam
- Masukkan bawang hiris, tomato, bunga kantan dan daun kesum. Gaul rata
- Perasakan dengan garam dan gula secukuprasa
- Perahkan jus limau kasturi atau limau nipis.
adeh meleleh air liur hehe
ReplyDeletenak cuba yg ni
ReplyDeletepergh !! menyelerakan nih..
ReplyDeleteair asam yg lain dari yg lain..
ReplyDelete