Okey back to cerita bab apam pisang ni, memang sedap dan lembut sangat bila makan. Selalu apam kan berat tapi apam ni memang lembut dan sedap dimakan begitu saja atau berulamkan kelapa pun okey jer dong....sama jer sedapnya. Ikut selera memasing.
Sumber Resepi : Masam Manis
Bahan-bahannya :-
5 biji pisang emas ~ kalau pisang besar dalam 3 biji
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen pisang - kite tak bubuh
secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur ~ gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelate
3 sudu besar coklat urai
Sedikit kelapa putih - digaul garam dan kukus sekejap - opitional
Caranya :-
- Panaskan kukusan. Balut tutup kukus dengan kain
- Sediakan acuan kecil atau loyang, Oleskan acuan atau loyang dengan sedikit minyak masak
- Lenyek pisang hinga halus, kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat ~ ketepikan.
- Dalam bekas lain satukan tepung gandum, garam dan baking powder. Kemudian ayak ~ ketepikan
- Dalam bekas lain, pukul telur, ovelate, gula perang dan minyak. Pukul adunan sehingga pekat dan berkerim. Kemudian masukkan adunan pisang yg di lenyek tadi. Kacau sebati
- Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan coklat urai, dan gaul sempurna
- Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang. Kukus adunan selama 20 ~ 25 minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang
- Keluarkan apam dari acuan setelah masak. Bolehlah di makan bersama kelapa parut yang di gaulkan dengan sedikit garam. Enak juga di makan begitu sahaja.
- Selamat mencuba

perghh...sedap2..
ReplyDeleterajin lah Lily ni. elok berjiran dengan org tak cukup rajin cam KC ni. hihihi.
ReplyDelete