Sumber Resepi : Junsalela fb
Bahan-bahannya :-
1 kg tulang lembu
4 helai daun pandan
3 ulas bawang putih - diketuk - ini kite tambah
4 sudu makan rempah sup
Rempah tumis 4 sekawan
garam secukup rasa
Gula - kite tak bubuh
3 sudu tepung dhal dicampur sedikit air untuk pekatkan kuah -
Hirisan daun bawang & bawang goreng
Bahan kisar halus@tumbuk :-
30gm lada padi - kite tak bubuh
100gm bawang kecik - kite guna 8 biji bawang merah
30gm bawang putih - kite guna 5 ulas
50g halia - kite guna dalam 2 inci
Carannya :-
3 ulas bawang putih - diketuk - ini kite tambah
4 sudu makan rempah sup
Rempah tumis 4 sekawan
garam secukup rasa
Gula - kite tak bubuh
3 sudu tepung dhal dicampur sedikit air untuk pekatkan kuah -
Hirisan daun bawang & bawang goreng
Bahan kisar halus@tumbuk :-
30gm lada padi - kite tak bubuh
100gm bawang kecik - kite guna 8 biji bawang merah
30gm bawang putih - kite guna 5 ulas
50g halia - kite guna dalam 2 inci
Carannya :-
- Rebus daging bersama daun pandan dan 3 ulas bawang putih yang diketuk.
- Tumis 4 sekawan dan bahan kisar hingga naik bau dan masukkan rempah sop dan masak hingga garing.
- Masuk kan ke dalam periuk rebusan daging tadi. Masukkan garam dan seimbangkan rasa.
- Masukkan tepung dhal dan kacau agar tepung tidak bergentel.
Junsalela info :-
Mix tepung dhal dgn air panas kemudian kacau guna whisk dan tapiskan kedalam sup supaya mengelakkan tepung dhal dari bergentel.
Mix tepung dhal dgn air panas kemudian kacau guna whisk dan tapiskan kedalam sup supaya mengelakkan tepung dhal dari bergentel.

Feveret KC ni Lily. Dah lama tak buat.
ReplyDelete