AYAM MENTEGA RANGUP ~~ memang best sangat dan pastinya akan buat berulang kali, kali dan kali. Sekali hadap jer dah licin langsai...sesuai sangat ratah mcm tu atau makan dengan nasi panas², nasi goreng atau apa jer lah...sebab sedap sangat...terasa lemak mentega dan aroma daun kari tu.....best lah senang crite...! Rugi kalau tak cuba...
Okey jom skodeng resepi yang teramat mudah nak sediakan
Sumber Resepi : Diana
Bahan-bahannya :-
2 keping dada ayam ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ dihiris halus
4 biji cili padi ~ di cincang
60 gm mentega ~ boleh tambah jika ingin kuah lebih menyaluti ayam
1/2 biji bawang besar ~ dicincang - kite guna 1 biji
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk mengoreng terendam
Sedikit gula
Bahan Perap :-
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix - kite buh 1 sudu
2 sudu teh gula
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Caranya :-
- Gaul ayam bersama bahan perap dan perap ayam sebentar selama 20 minit
- Saluti ayam tadi dengan tepung jagung dan kemudian goreng terendam
- Setelah ayam masak kuning keemasan anagkat toskan minyak dan ketepikan
- Dalam kuali cairkan mentega, masukkan bawang, daun kari dan cili padi
- Tumis sehingga naik bau - kite biarkan bawang agak kekuningan dan baru masukkan ayam serta bubuh sedikit gula - (optional - kite x bubuh pun)
- Gaul sebati dan tadaaaa...sedia untuk dihidangkan.
As'salam Lily
ReplyDeletesedap erk..mintaklah sikit macam malas nak masak2 hari ni...hihihi
tina ada buat hari tu, tapi agaknya terlebih madu kot, mcm tak brp berkenan rasa dia, nanti nak buat semula lah
ReplyDeleteWsalam
ReplyDeleteSis CT...pada saya sedap dan saya suke...dah abis lah sis...lambat post...heehee..
Tina Othman ~~ resepi ni mana ada guna madu..? r u sure resepi yang sama..?
ReplyDelete