Saturday, February 25, 2012

PESANAN SEORANG AYAH ~~

Pesanan dari Shamrulismawi Abah BlackPearl ayah kepada arwah adik Faris Nur Daniel yang benar² boleh dijadikan ingatan dan panduan agar menghargai anugerah Allah yang tidak ternilai itu dengan sebaik mungkin.

Tersentuh dengan pesanan ini....ringkas namun mendalam maksudnya dan amat bernilai untuk dihargai dan antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...
1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu, kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak ....


Untuk anak ummi ~~ Muhammad Akidhakimi ingatlah walau siapamu dirimu dan walau apa jua tanggapan orang lain terhadap dirimu....ingatlah dan sematkan kata² ummi ini dalam sedalam dalamya di lubuk hatimu bahawa Ummi dan Abi senantiasa menyayangimu dengan sepenuh jiwa raga kami....dan kehadiranmu membahagiakan kami...muga dirimu membesar dalam lindungan Allah SWT dan menjadi anak yang soleh serta berjaya dunia dan akhirat....amin...2 comments:

  1. akak, sungguh tersentuh baca pesanan tu.kadang sy pernah marah dia bila anak sy merengek malam2..sedih lah kak. mmg patut kite kena hargai masa bersama anak kite.

    ReplyDelete
  2. Adik, nak tambah satu lagi pesanan. Jangan sekali suka nak cerita buruk2 pasal anak walau macamana nakal, degil dan sebagainya. Kita lupa, bukan saja anak boleh dosa ngan ibubapa, ibubapa juga boleh dosa kat anak2. Orang2 kita mudah lupa kerana anak membawa rezeki.

    Kepada family arwah Faris, sabar, sabar dan banyak bersabar. Kita juga dapat merasakan apa yang sedang mereka lalui. Salam

    Maizurah, Miri

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...