KEK BATIK ARORA ~~ baca pada nama jer dah menarik minat nak membuatnya apatah lagi bila terlihat rupe kek ni. First kite tengok kek ni kat blog Kak Azlita dan mana mungkin tak tergodakan dengan sentuhan air tangannya yang memang cantik² dan teramatlah berseninya.
Semangat nak membuatnya bertambah-tambah lagi bile terpandang pulak buat kali ke-2 kat blog CMG TiffinBiru yang mana hasilnya selalu mengoda jugak. Terus tak boleh jadik....kena segerakan buat. Ternyata memang sedap sangat kek ni, cukup segala bahannya.....manisnya ngam² dan moist sangat....betul kata CM '' serius aku tergoda '' dan memang tergoda sungguh.
So pada yang teragak² nak cuba tu......terus jerlah cuba dan InsyaAllah tak akan mengecewakan....memang best...! Sesuai sangat buat minum petang.
So pada yang teragak² nak cuba tu......terus jerlah cuba dan InsyaAllah tak akan mengecewakan....memang best...! Sesuai sangat buat minum petang.
Resepi : De' Nuanza
Resepi cilok dari : CMG TiffinBiru
Bahan-bahannya :-
250 gram mentega
100 gram gula kastor
3/4 cawan susu pekat manis
250 gram tepung gandum*
2 camca teh baking powder* - *disatukan dan diayak.
6 biji telur gred A
1 camca teh ovallate
5 jenis perisa pilihan anda
Kite guna :-
Pewarna oren = perisa oren
Pewarna merah = perisa stoberi
Pewarna violet/ungu
Pewarna coklat = perisa coklat emulco
Pewarna hijau = perisa pandan paste
Caranya :-
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bund-pant berlubang tengah dengan mentega dan tabur dengan tepung gandum rata² dan ketuk keluar lebihannya. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Tambah telur satu persatu sambil diputar hingga kembang. Jarak masa untuk setiap satu biji ialah satu minit.
- Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga rata. Atau anda boleh gaul adunan tadi dengan spatula sambil menambah tepung sedikit demi sedikit. gaul hingga rata.
- Bagi adunan tadi pada 5 bahagian sama banyak dan bagi setiap bahagian dengan perisa yang anda gemari dan warna yang anda suka. Kacau rata dan isi setiap adunan dalam plastik bersih yang tidak bocor.
- Ambil satu bahagian gunting bucu plastik tadi, dan paipkan satu lingkaran pada dasar tin (jika anda guna tin kek berlubang tengah). Kemudian paip kan satu lingkaran, kali ini guna perisa lain pulak. Lakukan kaedah sama secara berselang-seli dengan perisa berlainan hingga siap.
- Bakar dalan oven selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek sekejap dan boleh keluarkan dari tin. Biar sejuk sepenuhnya atas jaringan. Ayak dusting powder atau gula aising sebagai hiasan (jika suka). Hidangkan...
wah...cargas kak lily..kombinasi kaler yg menarik..sy tgk ramai dah buat kek arora ni..yummehhh
ReplyDeletefuyoo, cantik, tgh sabarkan hati je ni dari nak buat hehe
ReplyDeletetergoda ler lily .. hihihi.
ReplyDelete