Kite buat pengat labu jer dan campurkan skoteng....ermmmm...memang best dan sedap jer kenyal² skoteng tu...sesuai le untuk minum petang bersama keluarga tersayang. Mudah dan senang jer nak buat...
santan dari 1 biji kelapa
1/2 cawan skoteng - rebus hingga lembut
1 keping gula kabung
1/2 cawan gula
secubit garam
2 helai daun pandan
Caranya :-
- Satukan kesemua bahan dan kacau dengan api yang perlahan. Jangan berhenti kacau sehingga jagung lembut.
- Masukkan labu dan skoteng, kacau hingga mendidih dan kacau selalu supaya tak pecah minyak.
- Seimbangkan rasa mengikut selera manis yang disukai. Tutup api tapi teruskan kacau dalam 2-3 minit agar santan tak pecah minyak.
Ini le rupe skoteng tu ye....nak cari...kat Melaka banyak dan mudah nak jumpa....

No comments:
Post a Comment