PENGAT LABU SKOTENG ~~ dah lama sangat skoteng tu termenung kat dapur tanpa di usik. Masa nak skoteng ari tu punyalah x menyempat, dah ada tak usik pun. Skoteng tu pemberian kenalan fb yang dok kat Melaka dan memang kat Melaka yang mudah nak dapatkan skoteng ni.
Kite buat pengat labu jer dan campurkan skoteng....ermmmm...memang best dan sedap jer kenyal² skoteng tu...sesuai le untuk minum petang bersama keluarga tersayang. Mudah dan senang jer nak buat...
Bahan-bahanya :-
1/2 biji labu bersize sederhana - dadu dan rebusKite buat pengat labu jer dan campurkan skoteng....ermmmm...memang best dan sedap jer kenyal² skoteng tu...sesuai le untuk minum petang bersama keluarga tersayang. Mudah dan senang jer nak buat...
Bahan-bahanya :-
santan dari 1 biji kelapa
1/2 cawan skoteng - rebus hingga lembut
1 keping gula kabung
1/2 cawan gula
secubit garam
2 helai daun pandan
Caranya :-
- Satukan kesemua bahan dan kacau dengan api yang perlahan. Jangan berhenti kacau sehingga jagung lembut.
- Masukkan labu dan skoteng, kacau hingga mendidih dan kacau selalu supaya tak pecah minyak.
- Seimbangkan rasa mengikut selera manis yang disukai. Tutup api tapi teruskan kacau dalam 2-3 minit agar santan tak pecah minyak.
Ini le rupe skoteng tu ye....nak cari...kat Melaka banyak dan mudah nak jumpa....
No comments:
Post a Comment