Sumber Resepi : CMG TiffinBiru
Bahan-bahannya :-
2 keping puff pastry jenama KAWAN - saiz 4 inci x 4 inci
Custard secukupnya
Blueberry filling secukupnya - kite guna jem jer.
Telur untuk disapu atas pastry
Sedikit snow powder @ gula aising
Caranya :-
- Ambik sekeping puff pastry, potong 4, ambil satu bahagian, potong seperti dalam gambar, kemudian lipat seperti ditunjukkan hingga menjadi bentuk kipas. Susun dalam dulang pembakar, buat kaedah sama untuk selebihnya. Sapu telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 minit, dan jika oven ada ada fungi kipas, boleh "on" kan. Bila masak, sejukkan atas jaringan .
- Isi custard tadi dalam piping beg, paip kan ditengah2 pastry tadi, sudukan sedikit blueberry filling atasnya. Buat hingga siap, ayak sedikit snow powder atau gula aising atas setiap pastry tadi....Boleh hidang kann....
BahanUntuk kastard :-
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 gram mentega - kurang lebih 1 camca teh
2 camca teh esen vanilla
Caranya :-
- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
Di sini kite sertakan cara nak melipat puff ni sehingga terbentuknya seakan kipas comey tu...senang jer...
nyum2...kak lily dh bg idea kat nat utk abisk' stok blueberry :)
ReplyDeletesedap kan, 2 kali gigit ye kak kalau control lawa haha
ReplyDeletealahai rajinnya akak....:)
ReplyDeletenak tiru juga....sbb jem blueberry ada, puff pun ada, kastard pun ada lhg sikit....nanti bsk nk buat la..
ReplyDelete