BUTTER BREAD PUDDING ~~ antara yang kite suka sangat buat, dah banyak kali buat dan dah perlabagi resepi di cuba dan setiap resepi ada keistimewaan sendiri dan terpulang pada selera masing² untuk menilaikan mana yang sesuai dengan citarasa. Kalau x cuba mana mungkin nak tahu kan...???
Okey kali ni kite cuba resepi dari DapurKu Sayang. Keistimewaan pudding ni ada hirisan² pisang di dalamnya. Bila makan tu akan terasa manis² pisang. Okey kalau sesiapa nak cuba boleh lah intai resepi mudah ini. Sesuai di jamu takkala tetamu bertandang....
Okey kali ni kite cuba resepi dari DapurKu Sayang. Keistimewaan pudding ni ada hirisan² pisang di dalamnya. Bila makan tu akan terasa manis² pisang. Okey kalau sesiapa nak cuba boleh lah intai resepi mudah ini. Sesuai di jamu takkala tetamu bertandang....
Sumber Resepi : DapurKu Sayang
Bahan-bahannya :- Untuk 4-5 orang makan
8 keping roti
2-3 biji pisang ranum - dihiris nipis
Mentega secukupnya
Peanut butter secukupnya
Chocolate rice @ chocolate chips
Kismis
Sedikit parutan kulit oren - kite tak letak
Peanut butter secukupnya
Chocolate rice @ chocolate chips
Kismis
Sedikit parutan kulit oren - kite tak letak
Bahan A :
2 cawan susu segar/susu cair - kite guna susu segar
1 sudu besar gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan susu segar/susu cair - kite guna susu segar
1 sudu besar gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
1-2 sudu besar gula perang/pasir *
(satukan kedua-dua bahan ini)
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
1-2 sudu besar gula perang/pasir *
(satukan kedua-dua bahan ini)
Caranya :-
- Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
- Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
- Potong roti kepada 4 bahagian.
- Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
- Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
- Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
- Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
- Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.
** Kalau nak tahu cara susunan roti tu sila klik kat blog Dayang ye...disiti ada step by stepnya.**
tina jemu dah breadpudding ni, tapi boleh lah try kan sebab ada pisang
ReplyDeletemenyelerakan....:)
ReplyDeleteteringinnye nak buat..tapi kan bile nak buat roti la xde, bile dah ade roti MALAS pulak menjelma..hehehee
ReplyDeletesedapnya...rasa lapar pulak perut..
ReplyDeletewaaa..mmg gitu le selalunya Ibu darwisy...mmg tepat sungguh jawapan itu.
ReplyDelete