IKAN BAKAR LEMAK PANDAN satu menu yang amat ringkas dan sedap sangat. Memang best dan satu kelainan sebab ikan tu dililit dengan daun pandan dan ketika bakar aroma daun pandan semerbak harum tu benar² mengoda selera makan. Ringkas dan ternyata sedap..!!
Makan dengan nasi panas² serta bertemankan air asam......ermmmmm...memang makan tak pandang kiri kanan lagi i tell u...!!!! Dengan aroma daun pandan serta rupa ikan yang kuning keemasan tu....pasti mengamit selera kan...??
Jangan tak cuba resepi ni...best dan mudah sangat nak sediakan....resepi kite amek dari blog Kak Azlita Masam Manis....tq sis sebab share resepi mudah dan tak mengecewakan ini...jom ramai² intai resepi...
Sumber Resepi ~~ Masam Manis
Bahan-bahannya :-
3 ekor ikan ~ di siang dan di cuci bersih
3 helai daun pandan
Jangan tak cuba resepi ni...best dan mudah sangat nak sediakan....resepi kite amek dari blog Kak Azlita Masam Manis....tq sis sebab share resepi mudah dan tak mengecewakan ini...jom ramai² intai resepi...
Sumber Resepi ~~ Masam Manis
Bahan-bahannya :-
3 ekor ikan ~ di siang dan di cuci bersih
3 helai daun pandan
Caranya :-
- Ikan yang telah di bersihkan tadi dililit dengan daun pandan dan sematkan daun pandan dengan lidi dan diketepikan.
125 ml pati santan
3 ulas bawang putih ~ dikisar
8 ulas bawang merah ~ dikisar
Garam secukup rasa
Caranya :-
- Panaskan oven terlebih dahulu
- Satukan bahan yang dikisar dengan santan dan garam secukup rasa
- Lapiskan loyang pembakar dengan daun pisangdan susun ikan atas daun pisang
- Tuangkan kuah santan atas ikan dan ratakan di kedua-dua belah
- Bakar ikan dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit selama 30 minit atau sehingga ikan masak kuning keemasan - kite bakar dlm 50 minit
- Hidangkan ikan dengan air asam
fuyoo, ini yg tina tgk smlm tapi guna phone takboleh bukak blog, nyum nyum
ReplyDelete