Saturday, February 18, 2012

SUP TULANG

SUP TULANG ~~ kat sini kite nak kongsi resepi sup tulang yang kite perolehi dari kenalan fb Jun yang menetap nun jauh dari Malaysia. Selalu kite masak cara sendiri dan kali ni nak cuba resepi ni sebab ada antara kawan² yang dah cuba dan mengatakan ianya sedap.

Cara dan resepi yang simple dan memang best makan panas². Kena pulak ada sambal kicap....memang berapi lah makan kan....cicah roti pun hebat..!

Sumber Resepi : Junsalela fb
Bahan-bahannya :-
1 kg tulang lembu
4 helai daun pandan
3 ulas bawang putih - diketuk - ini kite tambah
4 sudu makan rempah sup
Rempah tumis 4 sekawan
garam secukup rasa
Gula - kite tak bubuh
3 sudu tepung dhal dicampur sedikit air untuk pekatkan kuah -

Hirisan daun bawang & bawang goreng

Bahan kisar halus@tumbuk :-
30gm lada padi - kite tak bubuh
100gm bawang kecik - kite guna 8 biji bawang merah
30gm bawang putih - kite guna 5 ulas
50g halia - kite guna dalam 2 inci

Carannya :-
  • Rebus daging bersama daun pandan dan 3 ulas bawang putih yang diketuk.
  • Tumis 4 sekawan dan bahan kisar hingga naik bau dan masukkan rempah sop dan masak hingga garing.
  • Masuk kan ke dalam periuk rebusan daging tadi. Masukkan garam dan seimbangkan rasa.
  • Masukkan tepung dhal dan kacau agar tepung tidak bergentel.
Junsalela info :-
Mix tepung dhal dgn air panas kemudian kacau guna whisk dan tapiskan kedalam sup supaya mengelakkan tepung dhal dari bergentel.


1 comment:

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...