Friday, February 24, 2012

CINNAMON PULL APART BREAD

CINNAMON PULL APART BREAD ~~ waaaa...seyes cakap memang pull apart sungguh dan kembangnya membuak²....masa bakar waalaahhhh aroma cinnamon tu memang best walaupun kite bukan pengemar cinnamon ni...tapi tergugat juga iman tau dek harum aroma tu.....(promote gilerrr....% bak mariii...heehee...)

Bagi sesiapa yang lom cuba dan teragak² nak cuba.....tak yah fikir banyak....segera uli roti sekarang....tak rugi dan sedap sangat bagi kite lah....makan dengan kopi O panas....selai²....selai² tarik memang tak terasa....pasti akan ada ulang tayang kat dapur cinonet Ummi Akid nanti...!

Resepi Asal : Joy The Baker
Sumber Resepi : Kak Nor Secubit Garam
Kite copy & paste jer resepi dari blog Kak Nor dan bagi yanh nak tahu cara melipat roti tu bolehlah click kat blog Joy The Baker tu ye...selamat mencuba....

Bahan-bahannya :-
For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung - kite guna tepung roti
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur gred A
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ Kiter letak 1/2 cawan gula perang
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ kite letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ kite x bubuh
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Caranya :-
  • Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
  • Pukul telur dan ketepikan
  • Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam² kuku.
  • Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
  • Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.
  • Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  • Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  • Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kite guna kaedah Bread Maker :-

  • Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)

  • Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam). On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa. Dh siap boleh lah mulakan proses step by step tu.

2 comments:

  1. dok tenung jelah roti ni, tah bila dtg rajin nak buatnya pun tak tau

    apapun baklah brg bbrp keping, lapor ni

    ReplyDelete
  2. esok ingat nak buat ni sementara stock ada....nmpk senang dan mudah

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...