Friday, May 20, 2011

JUMAAT PENGHULU SEGALA HARI


Penghulu segala hari adalah antara hari yang dinantikan oleh Jejaka Idaman Malaya kita yang sorang ini....cukup suka ikut Abi ke Masjid untuk menunaikan solat Jumaat....Alhamdulillah semuga minatnya itu berkekalan hingga dewasa dan selagi hayat dikandung badan....amin...amin....amin...!!!

Bakal imam muda....Insya-Allah dengan izin-Nya....sesambil menung pikior masa depan...!!!!Firman Allah SWT:

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan solat pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi ke masjid untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan solat Jumaat) dan tinggalkanlah berjual beli [pada saat itu], yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui [hakikat yang sebenarnya],

” (Surah Al-Jumu’ah: 9)”

DAN

Sabda Rasulullah SAW:
“Solat Jumaat itu hak wajib dikerjakan oleh tiap-tiap orang Islam dengan berjemaah, kecuali empat jenis manusia: hamba sahaya yang dimiliki, perempuan, anak-anak, dan orang yang sakit.”
(Hadis Riwayat Abu Dawud & Hakim).”


1 comment:

  1. insyaallah bila bsr nnt ape yg akak hajati untuk menjadikan anak2 akak seorg yg soleh n soleha.aminnnnn

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...