Wednesday, June 29, 2011

PAU INTI KELAPA


Menu makan lagi....nak buat macam mana erk...cooking is my desire, my passion, my interest so sabor jerk lah kalau blog ini di penuhi dengan menu apa kita masak setiap hari....!!! Dah minat nak buat cemana.

Walaupun tak sehebat Master Chef tapi kalau keikhlasan dalam penyediaan masakan untuk insan tersayang....pasti hasilnya sehebat sentuhan air tangan Chef tersohor...!!!

PAU INTI KELAPA adalah menu minum petang semalam, tak sempat nak upload semalam memandangkan acara berebut PC dengan jejaka idaman malaya (Akid) yang tak habis-habis dengan game jentiknya tu...(Angry Bird).


Macam biasa sumber resepi dari CMG, mintak izin copy & paste ye CM...
Sumber Resepi : Che Mat Gebu

Bahan-Bahannya :-)
240g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily / tepung pau - kite guna tepung pau
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing² - kite guna inti kelapa

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
  2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
  3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
  4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
  5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba

Nota ciput : Anak unta anak kerbau, jemput makan pau....!!!


5 comments:

  1. aiyakkk!!!!!!lapoooooo..hehheheh!!!

    ReplyDelete
  2. lily, nampak sedap sgt... pandai nye awak! especially intinya tu....menyelerakan sungguh. nak sikit!

    ReplyDelete
  3. Oshin - lapor ekk...nak seketoi ke..mai sini

    Nurfaizah - heehee, tak de le pandai mana pun, masakan ala-ala jerk..anyway tq dear..

    ReplyDelete
  4. Zura : peberet akak jugak...mabeless erk pau kalau inti kelapa...i loikeee

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...