




3 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
1 keping asam gelugor *
3 cawan air *
4 cawan santan - 1 biji kelapa putih
4 biji bawang merah
1 sudu teh lada hitam - tumbuk halus - kalau nak lebih pun boleh
1 biji Limau nipis
BAHAN UNTUK LAKSAM :-
1 bungkus tepung beras - kita guna yang 1/2 kilo
6 cawan air
BAHAN LAIN :- Ikut selera masing-masing nak bubuh apa.
Laksam secukupnya
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan kobis
Hirisan daun kesom
Hirisan kacang panjang
Hirisan bunga kantan
Hirisan dauh selasih
Sambal belacan ( 5-10 biji cili merah + belacan + sedikit garam = tumbuk halus)
Belahan limau nipis
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH LAKSAM :- Rebus ikan kembong tadi bersama2 bahan bertanda * hingga ikan masak. Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang. Tumbuk isi ikan.
- Masukkan isi ikan, santan dan bawang merah yang ditumbuk. Masak hinggah mendidih dan bubuh lada hitam dan garam secukup rasa. Dah mendidih tutup api dan perah limau nipis.
- UNTUK LAKSAM :- Satukan tepung beras bersama air dan kacau jangan sampai bergentil. Nak senang blender jer.
- Panaskan kukusan dan sapu minyak sikit di tudung periuk. Sendukkan 1 sendul. Kukus dalam 2-3 minit. Bila dah gelembung tu kira dah masak. Gulung seperti dalam gambar diatas. ulangi proses sampai habis bancuhan tu.
Dah siap semua, gunting laksam dan taburkan bahan-bahan hirisan dan sambal. Tuang kuah dan siap untuk di makan....mudah jer kan...!!!!
** Selamat mencuba anda pasti menjilat jari....memang sedap...!!!! **
** Selamat mencuba anda pasti menjilat jari....memang sedap...!!!! **

No comments:
Post a Comment