Monday, April 11, 2011

HANGIT TAK HANGIT

Cincin perkahwinan dah melekat dijari, itu tandanya hati sudah dimiliki secara sah...maka selamat datang ke alam rumahtangga yang penuh dugaan dan cabaran...

Antara cabaran yang perlu di ubah ialah sikap yang selama ini manja dengan mak ayah...sikit-sikit mengadu domba...anak mak lah senang kata....manja....tak semua anak manja ni kita katakan perempuan aje...ok....lelaki juga ada spesis lentok....sikit-sikit ngadu...betul tak..??

Apa jua masalah pun haruslah di selesaikan secara berhemah,...benda remeh temeh ni orang kata settled kat jeruk dapur pun ok...tak payah lah nak bawak bersidang ahli-ahli lembaga pengarah...tak gituuu...????

Bak kata orang kalau perselisihan yang teruk bagai Singapura dilanda todak, ibarat pukulan tsunami, angin sehebat taufan durian barulah dirujukkan pada orang yang lebih berpegalaman...kalau setakat ketiak isteri hangit, suami tidur lidah terjelir atau dengkuran pasangan boleh menyerupai gegaran 8 skala ritcher tak yah le ngadu dengan mak ayah, bertindak jer sendiri, suruh isteri bubuh bedak atau spray minyak wangi bebanyak sebelum tidor, lidah suami yang terjelir tu di sepit dengan penyepit baju ke...sumbat kapas kat lubang telinga....selesai sudah...!!!!

Kebahagian sebenar rumahtangga ialah menerima seadanya dan dapat menerima apa jua perubahan-perubahan yang berlaku...percayalah dengan persefahaman...ketiak hangit tu pun boleh bertukar menjadi wangi, kentut pun seharum kasturi..

Bagi kita kalau ada sikap begitu...kita pasti tak akan nampak kekurangan pasangan kita...malah nampak yang baik belaka, walaupun tidak dinafikan hakikatnya...bantera mana tidak di landa badai.....

Sekadar berkongsi apa yang selalu di dengar dan semuga dengan ini kita mahupun sesiapa boleh belajar dari kesilapan....belajarlah untuk memahami dan terus mencintai orang di sebelah anda....hangit atau tidak, peluklah dia hingga akhir hayat....!!! InsyaAllah kebahagiaan menjadi milik semua...

** Psssttt...nak khabor ni...alhamdulillah dah 16 tahun kita melayari bahtera rumah tangga...macam-macam ada...bak kata orang secukup rasa....**2 comments:

  1. 16 tahun kahwin???? wah tahniah²..harapnya kekal hingga ke akhir hayat

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...TQ. bagai dikata...secukup rasa..!!

    ReplyDelete

Ini adalah blog peribadi. Sekadar mengisi masa lapang serta berkongsi apa yang kita rasa. Oleh itu apa jua coretan mahupun pendapat yang kita coretkan diblog ini adalah dari pandangan kita sendiri. Pada sesiapa yang tidak setuju, tidak suka mahupun loya membaca coretan kita ini....tiada paksaan untuk mengikuti mahupun menyetujui pendapat kita ok...!!!!

Nak baca banyak lagi cerita ceriti...kena klik " OLDER POST '' okkk..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...